Fredens cognac

Martell Cordon Bleu är ingen bra cognac – den är enastående! Den är något så udda som att både vara typisk och originell på samma gång.

Versaillesfreden 1919

När första världskriget var över och fredsfördraget skulle undertecknas så gjordes detta i slottet Versailles utanför Paris. Dagen var den 18 januari 1919 och delegater från 26 länder var samlade i spegelsalen. För att fira segern så var det inte champagne som alla representanter skålade i, det var cognac. Och den cognac de drack var Martell Cordon Bleu.

Martell är ett cognacshus som egentligen inte behöver någon presentation bland kännare. De etablerades 1715 av Jean Martell och är idag en av giganterna. Men resan dit var inte spikrak. Jean Martell fick hantera konkurser och motgångar tills han lyckades bygga upp en lyckad verksamhet. Under 1800-talet och på 1900-talets första hälft hade Martell i maskopi och tillsammans med Hennessy lyckats skapa en monopolställning på marknaden. Denna position upphörde efter andra världskrigets slut.

Martell Cordon Bleu

Cordon Bleu togs fram 1912 och blenders har genom åren sett till att den smakar precis likadant varje år. Blandningen består av upp till 150 olika sorters eau-de-vie. Med sin rundhet, nötighet och blommighet med antydan av viol är den typisk för att vara både en Martell och från Borderies. Det är just dessa saker som samtidigt gör den otypisk och originell. Borderies är det minsta av de sex distrikten i Cognac och dess bördiga, kalkfattiga jord gör den speciell. Martell är en av de få som gör cognac med Borderies-karaktär och en av de få som har tillgång till odlingarna där.

Destillat från regionen Borderies mognar avsevärt snabbare på fat än från regionerna Grande Champagne och Petite Champagne. Därför gör även dess höga ålder denna cognac unik. Den är åldersklassad mellan Napoléon och XO. En exakt ålder är ju svår att sätta med tanke på alla 150 destillat i blandningen, men 24 år är ett bra riktmärke. Den såldes på Systembolaget 1993-2006 och finns nu i beställningssortimentet för ynka 859 kr för 70 cl. Ett bra pris på en flaska historia.

Även om historien senare visade att Versaillesfreden kanske inte var särskilt lyckad och långvarig (den höll bara i 20 år), så var i alla fall den cognac som de firade freden med just det. Cordon Bleu fyller 96 år i år.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com