Alla Karibiens vägar bär till rom

”Yo, Mon! Wodda ya like me to play?”
Just nu är jag på Jamaica. Jag sitter i en strandbar på den lyxiga resorten Half Moon i Montego Bay och fick precis frågan av en reggae-trubadur som står några meter ifrån mig. Half Moon har haft en rad prominenta gäster som Kennedy-familjen, Queen Elizabeth II, Rainer III av Monaco samt en uppsjö av Hollywood-celebriteter.

Det slog mig att egentligen borde jag skriva mer om rom än om cognac. Detta med tanke på att jag i år bara har besökt Cognac en gång, men sedan årsskiftet har hunnit besöka nästan ett dussin olika romproducerande Karibiska öar.

De karibiska öarna har en lång och oftast mörk historia. Vilket språk som talas på respektive ö beror på vilket land som ön tillhörde under kolonialtiden. Förenklat kan man säga att man gör ljus rom på de spansktalande öarna och mörk rom på de fransk- och engelsktalande öarna. Rom från de fransktalande öarna är dessutom oftare gjord på själva sockerröret istället för melassen, vilket gör romen både dyrare och mer aromatisk.

På Jamaica (som är engelsktalande) finns det sju olika romproducenter. Dessa är:

  • J. Wray & Nephew Limited (Appleton Estate)
  • Long Pond Distillery
  • Monymusk Distillery
  • National Rums of Jamaica (Myers’s)
  • Port Morant
  • Worthy Park Estate
  • Sangster

Alla av dem är egna destillerier utom den sista; Sangster, som är vad man i Cognac skulle kalla en négociant med enbart blending och buteljering.

Jag, Appleton Estate 21 Years och reggae-trubadur

Den rom jag har i handen är Appleton Estate 21 Years, vilken lär vara den bästa av de jamaicanska romsorterna.

Smakmässigt skiljer sig rom från cognacspaletten. Rom är avsevärt sötare än cognac och har inte sällan en ton av marmelad. Jag saknar också den stora komplexitet i smakerna som man skulle finna hos en jämnårig cognac. Men för den skull menar jag inte att det inte skulle vara en spännande och god smakupplevelse.

De mest påfallande aromerna i Appleton Estate 21 Years är nötigheten. Man kan känna flera olika typer av nötter som valnöt, kokos och muskot. I smaken finner man givetvis melassen som den är gjord av samt vanilj från eken den lagrats på. Den lagras på amerikansk ek, en eksort som inte är tillåten i Cognac.

Men det går att finna rom som lagrats på samma typ av ek som cognac. På Jamaicas närmsta granne i öster, Haiti, görs en rom som heter Barbancourt. Denna rom åldras på fat av limousin-ek från Frankrike, precis samma typ av ek som är vanligast i Cognac.

Vad jag svarade trubaduren? Jag valde sången Kingston Town, en reggae-låt jag tycker passar perfekt till en Appleton.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com