Fem tips i Åre

Jag tillbringar just nu några underbara vinterdagar i Åre, och har här några lokala tips till connoisseurer som jag vill dela med mig av.

Jag bor på helt nyöppnade Copperhill Mountain Lodge, som slog upp portarna för bara en månad sedan. Copperhill är ett femstjärnigt designhotell som kostat en halv miljard att bygga. Det ligger på 730 meters höjd och är ritat av den amerikanska arkitekten Peter Bohlin. Mitt första tips är att besöka dess restaurang Niesti (Niesti är samiska för luchpaket). Till huvudrätt åt jag Fjällbetes lammlägg med lammkorv, persiljerot, murklor och getostkroketter. Det var som ett besök i himmelriket och jag har inte ätit så gott lamm sedan jag besökte Bagatelle. Att personalen dessutom var entusiasmerande och kunniga gjorde besöket bara ännu bättre.

Mintcognacstryffel, Melker Andersson,
Sav och FCXO

Till desserten provade jag för första gången FCXO. Mitt andra tips är att ni skall göra detsamma. FCXO är en cognac som importören Fondberg & Co tagit fram tillsammans med Camus, det cognacsmärke som de dessutom även är agenter i Sverige för. FCXO är en blandning av 7 till 23-åriga eaux-de-vie från Borderies och Bon Bois. Det är en blommig, mjuk och trevlig cognac utan varken aggressiv spritighet eller grov träighet. Den finns att få tag på via beställningssortimentet för 399 kr flaskan.

En av de största förmånerna med att vara ute och resa är att kunna prova lokala specialiteter och delikatesser. Åre har sedan 1991 en egen chokladtillverkare, Åre Chokladfabrik. Som cognacsälskare valde jag självklart deras pralin Mintcognacstryffel. Enligt uppgift innehåller de riktig cognac, för mig ännu okänt vilken. De är verkligen delikata, men mintsmaken är tyvärr mycket starkare än cognacssmaken. Men de passar i alla fall utmärkt till din avec. Pris ca 50 kr/strut.

Mitt nästa tips är att besöka Fjällpuben även det helt nyöppnat. Det är F12:s Melker Andersson och Markus Aujalay som just startat denna krog. Anledningen till att jag tipsar om detta etablissemang är inte bara för det utsökta och namnkunniga köket, utan även för att de har ett bra utbud av flera olika A.E. Dor cognac. Ingen cognacsentusiast lämnar detta ställe besviken. Melker var själv där vid mitt besök och det var spännande att dela några ord med honom och höra om hans framtidsplaner med krogen.

Mitt femte och sista tips är att testa jämtlänningarnas egen champagne Sav. Sav är ett mousserande vin som är gjord på björksav. Saven är tappad från jämtländska björkar runt Storsjön. Jag rekommenderar alla nyfikna att testa ett glas Sav, och just ett glas räcker. Det är en otroligt kreativ produkt, men man inte skall förvänta sig att det smakar champagne. Den första doften är stickande och påminner om lösningsmedel, men utvecklas efter ett tag till syren. Den annorlunda friska och livliga smaken är klar bättre än doften. Det finns ett mycket begränsat antal flaskor att få tag på via beställningssortimentet. En flaska kostar 329 kr på Systembolaget, vilket ju är precis lika mycket som en flaska Tattinger eller Pol Roger. På flera av restaurangerna i Åre kan man beställa Sav på glas.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com