Draculas droppar

Det är svårt att undgå den pågående vampyrtrenden på bio och tv: Twilight, True Blood och The Vampire Diaries. Greve Dracula, alla vampyrers urfader, känner sig säkert mycket nöjd över detta.

…om Dracula själv får välja

Om Dracula nu skulle vilja fira detta, vilken cognac skulle han då dricka? Alla vet ju att det enda han dricker är blod. Men vi som läst Bram Stoker vet att Dracula är en lokalpatriot av stora mått så om han skulle dricka brandy hade han med all säkert valt en lokal destillatör… som till exempel den jag nu kommer att berätta om.

Jag skriver mest om cognac, men emellanåt finner jag även någon annan brandy som är värd att nämnas. Rumänska Brâncoveanu XO är just en sådan. Denna brandy görs på ett destilleri på Sydkarpaternas sluttning strax utanför Transylvanien i den lilla orten Bucov. Destilleriet tillhör Alexandrion Grup som är den största tillverkaren av alkoholhaltiga drycker i Rumänien. Under 2008 sålde de mer än 10 miljoner flaskor brandy och hade en omsättning på 83 miljoner EUR. Detta gör dem storleksmässigt nästan jämförbara med Courvoisier.

Brâncoveanu XO

Brâncoveanu XO är gjord på de tre rumänska druvsorterna zghihara de Husi, crâmposie selectionata och iordana. I synnerhet zghihara de Husi lämpar sig förträffligt bra att destillera eftersom den ger ett neutralt och alkoholsvagt vin med hög syra, precis som druvan ugni blanc man använder till cognac.

På samma sätt som i Cognac, destilleras vinet två gånger innan det tappas på fat. Faten är gjorda av en lokal ek som växer i Karpaterna och rymmer 400 liter (det vill säga något större än ett normalt cognacsfat). Den lagras mellan 7-12 år och lagringen sker i kalla källare.

Jag har genom åren provat flera olika brandy från olika öststater och det är oftast ganska bedrövliga bekantskaper. Många är spritiga, syltiga och har ibland en stickande doft som om de vore ett drivmedel.

Så mycket gladare blev jag då när jag testade denna. Visst, man känner att det inte är en cognac och denna brandy skall kanske inte heller jämföras med en cognac. Som så många andra brandy saknar den komplexiteten och eftersmakens längd, men trots det håller den god klass och är en riktigt bra brandy. Dessutom är den bättre än somliga cognacssorter. Brâncoveanu XO var en av de 8 brandysorter (av 17 tävlande) som fick guldmedalj i mästerskapen Vinalies Internationales i Paris 2008.

Den känns ung till karaktären och har en slående och tilltalade doft av smörade popcorn, vitpeppar och cederträ. Man kan även känna doften av apelsinskal och en nyans av tjära. Citrusen återfinner man även i smaken, vid sidan av trä och ett svagt inslag av körsbärslikör.

Brâncoveanu XO levereras i en bokliknande låda

Flaskan levereras i en vapenprydd låda av papp som har formen av en mastodontbok i läderband. Om man tycker lådan är elegant eller kitschig beror säkert på vad man har för inställning till fantasy-genren. Boken är prydd med årtalet 1688. Jag vet inte vad årtalet har med brandyn att göra eftersom den lanserades 2006 och tillverkaren grundades 1994. Men att sätta gamla årtal på sprit för att försöka öka sin cred är ju ingen ovanlighet; Absolut Vodka lanserades 1979 men har årtalet 1879 på sin flaska.

Denna brandy kommer eventuellt snart finnas i Systembolagets beställningssortiment, så håll ögonen öppna. Vad den kommer att kosta i Sverige är ännu inte klart men i Rumänien kostar den motsvarande 300 SEK, så räkna med drygt 800 SEK.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com