Årets bästa cognac 2012

Nu är det avgjort, årets bästa cognac är Cognac Park XO Extra Grande Champagne.

Det finns väldigt många olika mästerskap i dryck. En av de mest prestigefulla tävlingarna i alkoholhaltiga drycker är IWSC, International Wine and Spirit Competition.

Årets bästa cognac 2012: Cognac Park XO Extra
Årets bästa cognac 2012:
Cognac Park XO Extra
Grande Champagne

I år har en IWSC:s panel bedömt totalt 7407 olika drycker, grupperade i 1409 olika klasser. Bara cognac är uppdelat i 25 olika klasser, vilka är en kombination av olika åldersklasser och cru. I de flesta tävlingar får bara vinnaren en guldmedalj, men här finns det många guldmedaljörer. Det räcker att få 90 poäng av 100 för att vinna guld.

För att utmärka en specifik vinnare per klass har de därför en utmärkelse som heter Gold Outstanding. I år var det tre cognac som förärades denna medalj:

Bästa VSOP

Baron Otard VSOP

Bästa VSOP Fine Champagne

Hine Rare VSOP

Bästa XO Grande Champagne

Frapin Château Fontpinot Cognac Grande Champagne XO

Intressant är också att cognacsproducenten Ferrand vann i kategorin London Dry Gin 43-44 % med sin Citadelle Gin.

Men för att kunna kora en ensam vinnare bland respektive dryck har IWSC en ny utmärkelse som är ännu finare och heter Outstanding award. Och årets vinnare av denna är alltså Cognac Park XO Extra Grande Champagne.

Den som gjort denna cognac är producenten Distillerie Tessendier et Fils och de är inte speciellt kända på konsumentmarknaden. Tessendier grundades 1880 men var en så kallad Marchand en gros och har därför huvudsakligen fokuserat på destillering och lagring för att sedan sälja cognacen i bulk till övriga cognacsproducenter. Sedan 2005 har de börjat buteljera sin cognac och sälja den direkt till konsumenterna.

Tessendier har två lager, ett i Cognac och ett i Jarnac, med tillsammans över 20 000 fat och med en totalvolym på 110 000 hektoliter. De använder sig av flera olika varumärken på sina flaskor: Campagnere, Comandon, Cognac du Buisson, Grand Breuil och (det nu vinnande) Park. Tyvärr finns inga av dessa tillgängliga i Sverige.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com