Grönstedts National 2014 – ett nytt kapitel i Grönstedts historia

Idag lanserar Grönstedts årets upplaga av nationaldagscognacen; Grönstedts National 2014. Och nu börjar också ett nytt kapitel i Grönstedts historia.

Det enda svenska som nu finns kvar i Grönstedts är namnet och möjligen marknadsföringen. Under 168 år har det alltid varit en svensk som varit Grönstedts Masterblender och bestämt hur respektive blandning ska smaka. Men nu har Grönstedts finska ägare Alita krönt franske David Croizet att axla denna roll. Är man patriotiskt och nationalistiskt lagd blir man kanske orolig, men själv tycker jag istället det blir spännande.

David Croizet
David Croizet, ny Masterblender på Grönstedts

David Croizet har arbetat inom cognacsindustrin i 25 år och är verksam i den lilla byn St Même les Carrières 16 km öster om Cognac. David Croizet är även Masterblender för Renault Cognac sedan 2011. Både Renault och Larsen är ju andra cognacsproducenter som ägs av Altia, såväl som produktionen av den cognacsbaserade päronlikören Xanté.

Grönstedts National 2014 är resultatet från en tävling mellan åtta inbjudna sommelier från Grythyttan, Gustibus, Restaurangakademien och Vinkällan. De tävlande fick i uppgift att formulera sina visioner och tankar om Grönstedts National 2014 och därefter fick de blanda och ta fram den cognac som speglade deras idéer.

Grönstedts National 2014
Grönstedts National 2014

Vinnarna blev Hugo Danneholm och Stéphanie Giertta från Gustibus i Malmö. Deras smakvision var en komplex cognac med doft av rosor, solvarma aprikoser, dadlar, apelsin, citron och en förnimmelse av acaciahonung. De beskriver själva sin smakvision som en frisk cognac som till skillnad från traditionella cognacsorter inte är så tung i sin karaktär.

Med utgångspunkt från denna vision har sedan Grönstedts Masterblender David Croizet skapat den slutgiltiga blandningen som han beskriver har en tydlig fruktighet med inslag av aprikos, vanilj och passionsfrukt samt toner av kola och rostat bröd. Eftersmaken är lång och mjuk med eleganta inslag av ek och kryddiga aromer.

Själv har jag sedan några veckor haft möjligheten att prova blandningen och jag instämmer med beskrivningen med tilläggen att jag även finner lilja, mandel och rökelse i doften. Att aprikos finns i smaken går inte att undgå, men även pomerans/bitterapelsin (och det är verkligen en sommarsmak för mig). Eftersmaken har en påfallande kraftig ekarom.

Till skillnad från Cognac Croizet så är detta ingen renodlad Grande Champagne. I denna finns druvor från cru Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies och Fins Bois. Cognacen har bara lagrats på Limousine-ek.

Blandningens olika åldrar är 15-30 år och den upplevs som avsevärt yngre än senaste National 2012. (Grönstedts skapade ingen National 2013.)

Priset för en flaska på 50 cl är 759 SEK, vilket jag tycker är prisvärt. Upplagan är begränsad till 1500 flaskor och får du tag i någon av dem är det inget dåligt köp, trots att förra Grönstedts National enligt min mening var en ännu bättre blandning.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com