Grosshandlargrogg, Guldkant och Kinnieac

Dela detta
Grosshandlargrogg, Guldkant och Kinnieac

Antalet drinkar med cognac kan varieras i det oändliga. Bland dessa finns ett hundratal officiellt namngivna cognacsdrinkar.

När man mixar cognacsbaserade drinkar kan man med fördel använda en ung cognac. En VS/*** eller VSOP fungerar alldeles utmärkt. En cognacs fruktighet avtar ju längre den är lagrad och eftersom det är fruktighet man har glädje av i drinkar är det inte särskilt vist att använda en gammal, varken med avseende på smaken eller plånboken.

Här presenterar jag tre bland de enklaste cognacsdrikarna, två svenska klassiker och en nymixad maltes.

Grosshandlargrogg
En drink från tiden då man fortfarande kallade drinkar för groggar. Den är förvånansvärt läcker i all sin enkelhet och avnjutes med fördel heta sommarkvällar.

4 cl cognac
20 cl sockerdricka
is

Guldkant
Även detta en grogg från skandinavismens era (sent 1800-tal). Förmodligen drucken av samma grosshandlarklientel som den förra.

4 cl cognac
2 cl punsch
is

Kinnieac
En bubblare – i båda bemärkelserna. Kinnie är en maltesisk “vuxenläsk” med smak av pomerans och bitterapelsin som finns att köpa på bl a Coop Forum. (Som substitut till Kinnie kan man använda en blandning av Pommac och Campari.) En idealisk cocktail för de som tröttnat på sötsliskiga drinkar.

4 cl cognac
20 cl Kinnie
is
dekorera med lime, apelsin eller citron

Andra bloggar om: alkohol, cocktails, cognac, drinkar, drinkrecept, grogg, konjak

 • dina

  jag ska ha en Grosshandlargrogg. mm gott med sockerdricka =)

 • Disponent Larsson

  Nej, herregud, ni har ju is i groggen. Ingen svensk grogg har is, och så dom glasen.. Nej, grogg dricker man i grogglas, inte Long drink glas. Men i övrigt är det inte så fel. Kom bara ihåg att grosshandlaren ska vara enkel och drickas i enkelhet. Vad Eue de Vie och Vichyvatten kallas, vet jag inte- men god är den, just sältan från Vichyvatten. Funkar lika bra med Royal brandy också, kanske tillochmed bättre.

  Men att blanda en fin och dyr VSOP med sockerdricka, det kallar jag stil och smak.

  / Disponenten.

  • Direktör Söderberg

   Det ovanstående är inte en grosshandlargrogg utan en mahognygrogg. Grosshandlargroggen består av eau de vie (kan bytas ut mot konjac helst av billigare kvalitet) och trocadero.
   Det skall också tilläggas att groggar inte blandas som drinkar med centiliter hit och dit en grogg består av två saker sprit och groggvirke och blandas 25% sprit 75% virke och inget annat. Ett svenskt groggglas från tidigt 1900-tal, då groggen var som populärast, kan rymma upp till en halvliter.

 • Leffe

  Hej,
  Tips på tillbehör till Cognac som man praktiserar i Ryssland, ta en rumstempererad apelsin av god söt kvalitet dela tvärsöver och halvera, skiva i ca 4 mm skivor lägg upp snyggt och strö lite socker på.
  Ta en sipp cognac och avsluta med en apelsin skiva helt magisk och väldigt fräscht.