140-årig cognac kan bli din

Cognacshuset Hardy är inte speciellt känt i Sverige. Personligen tycker jag att detta faktum inte gör speciellt mycket med tanke på de yngre modellerna av Hardys cognac. Men de har ett flaggskepp, rariteten Hardy Perfection. Den är oblandad och gjord på druvor som skördades runt 1870. (Eftersom den har förvarats på damejeanner sedan 1930-talet, har den egentligen ”bara” åldrats cirka 60 år.)

Hardy Perfection

1875 var ett ödesår för Cognacsdistriktet. Det var då som den förödande vinlusen phylloxera kom till Cognac och började ödelägga alla odlingar. Detta blev en katastrof och flera års skördar uteblev. Efter detta förändrades odlingarna, man bytte druvor och började ympa. Hardy Perfection är från tiden före allt förändrades, så en smutt av denna cognac blir en riktigt historisk upplevelse.

Nu har du chansen att komma över en flaska om du tar dig till Kanada. På Montfort Hospital Foundations årliga vinauktion kommer en av de 1200 kristallkaraffer som skapats med Hardy Perfection att auktioneras ut. I paketet ingår fyra kristallglas och en specialgjord litografi. Utropspriset är 32 815 CAD, vilket är cirka 196 000 SEK. Auktionen går av stapeln den 29 maj på Hampton Inn & Conference Centre i Ottawa, Ontario.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com