Château de Beaulon – avancerad finess i enkel flaska

Den mest intressanta utställaren på Vinordic-mässan i våras var utan tvekan Château de Beaulon. Slottet med den fantastiska och trollska slottsparken ligger i Saint-Dizant-du-Gua, en liten avlägsen by i Cognacsregionens utkant. Huset byggdes 1480 och var under 1600-talet säte för biskopen i Bordeaux. 1712 började man destillera cognac, något som den nuvarande ägaren Christian Thomas fortfarande gör.

Château de Beaulon, likadant idag som för fem sekler sedan

Château de Beaulon ligger i en enklav av Fins Bois. Fins Bois är ett cru som är lågt rankat och oftast kännetecknas av tyngre och fruktiga eaux-de-vie som åldras för snabbt för att ingå i äldre cognacskvaliteter. Men Fins Bois enklav (och i synnerhet Château de Beaulon) är ett mäktigt och imponerande undantag. Här har de bevisat att man kan producera cognac med samma elegans och långsamma åldring som i de bästa cru.

Till skillnad från de flesta andra, odlar Beaulon inte bara den vanliga druvan ugni blanc, utan även de mer svårodlade druvorna colombard, folle blanche samt den gamla armagnacdruvan montils. Allt odlas ekologiskt utan kemikaler och syntetiska bekämpningsmedel. Beaulon köper inte heller in druvor, vin eller eaux-de-vie från andra odlare, vilket gör deras cognac till en så kallad Single Estate.

Château de Beaulon
Extra Rare

För tre veckor sedan hade jag nöjet att besöka slottet och prova mig igenom deras olika kvaliteter av både cognac och pineau. Den cognac som gjorde störst intryck på mig var (inte helt oväntat) deras flaggskepp Extra Rare.

Tidigare hade Beaulon en sort som hette Rare och var gjord på destillat från de tre skördarna 1904, 1907, 1914 (detta unikum har jag provat vid ett tidigare tillfälle). För att få upp spänsten har man nu dessutom tillsatt ett 50-årigt destillat och kallar den numera Extra Rare. Dess arom är mycket len, komplex och mångfacetterad tack vare kombinationen av alla olika druvor. Regionens karaktäristiska fruktighet framträder tydlig i smaken. I bouqueten finns även inslag av ceder och russin samt antydan av choklad.

Château de Beaulon Extra Rare importeras och finns att få tag på i Sverige, men tyvärr inte på Systembolaget. Vill man uppleva denna pärla här, får man i stället ta sikte på någon av de finare restaurangerna.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com