Braastad XO Noël Edition – en julcognac bara för Sverige

Braastad XO Noël Edition
Braastad XO Noël Edition

Braastad ger sig nu in i nischen med julcognac och har nyss lanserat sin Braastad XO Noël Edition. På sätt och vis kan man säga att den är unik, för den finns bara att få tag på i Sverige.

Något annat som är unikt är konceptet julcognac. Det är en helt skandinavisk företeelse och återfinns ingen annanstans i världen, inte ens i cognacens hemland Frankrike.

Om Braastad

Braastads anläggning vid Charenteflogen i Jarnac
Braastads anläggning vid Charentefloden
Foto: Kristofer Scheiderbauer

 

Braastad grundades 1875 under namnet Tiffon och 1919 gifte sig norrmannen Sverre Brastad in i verksamheten. Deras imponerande anläggning ligger vackert beläget vid Charentefloden i den lilla orten Jarnac.

Braastad är något så ovanligt som en bouilleur de cr­u, det vill säga en producent som odlar sina egna druvor samt även destillerar, lagrar, blandar och buteljerar själva. De flesta producenter gör bara några av de sista stegen och köper in resten.

Vidare är Braastad den näst mest sålda cognacen i Sverige och den mest sålda i vårt cognacsälskande grannland Norge.

Min bedömning av Braastad XO Noël Edition

Noël Edition är gjord på druvor från odlingar i Braastads samtliga cru: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies och Fins Bois. Den är 15-årig och har upp till 25-årig eaux-de-vie i sig.

Hur är då denna Sverigeexklusiva blandning? Ja, först och främst märker jag tydligt släktskapet med vanliga Braastad XO. Det är absolut ingen nackdel, detta trots att standard Braastad XO hör till de lägst prissatta XO cognac i Systembolagets sortiment. Den är slående mörk och att färgtonen går mot rött gör att jag misstänker att bränt socker (E150a) har varit med i bilden.

Den har en angenäm, blommig doft med citrus. I smaken finns aromer av apelsinskal, choklad, kanel och ceder. Eftersmaken är lång och fruktig.

En flaska på 50 cl kostar 399 SEK. Detta är inget överpris för en så välgjord blandning som denna. En skandinavisk julcognac ska ju vara karamellig och insmickrande till sin stil, och i denna kategori hävdar sig Braastad XO Noël Edition mycket bra.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com