Ett glas solsken

Porten ner till den över 150 år gamla källaren hos Bodegas y Destilerías Suau

Sitter just nu på Gran Canaria med ett glas spansk brandy i handen. För sju veckor sedan var jag på en annan spansk ö 2300 km härifrån – Mallorca. Där fick jag möjligheten att besöka den lilla och relativt okända brandytillverkaren Bodegas y Destilerías Suau.

Brandy och cognac är inte helt synonymt. Brandy-familjen inkluderar alla ekfatslagrade vindestillat varav cognac är ett av dem. Spanien är en stor producent av brandy och har en lång historia av brandytillvekning som sträcker sig ända bak till medeltiden när morerna befolkade Spanien och tog kunskapen om alkoholtillverkning med sig dit.

Smaken på spansk brandy skiljer sig en del från cognac. En av orsakerna är att de använder druvan airén istället för ugni blanc, men den största anledningen är lagringen på sherryfat. Spansk brandy lagras med en metod som kallas Solera. Det går i korta drag ut på att man allt eftersom volymen minskar i faten genom avdunstning, fyller man på faten med yngre destillat. Sättet att blanda olika gamla destillat i samma fat görs normalt inte i Cognac, däremot finns det cognacblenders utanför cognac som arbetar på liknande sätt. (Jag kommer att återkomma till Grönstedts som är en av de som blandar olika gamla destillat i samma fat.)

Suau 1851 (15 år)

De som känner till spansk brandy är familiära med Osborne, Torres, Carlos I, Cardenal Mendoza men har sällan hört talas om Suau. Om man besöker den i övrigt trista lilla industiförorten Pont d’Inca på Mallorca så kan man imponeras av den gamla brandytillvekaren som gömmer sig på en av bakgatorna. Verksamheten grundades av sjöfararen och handelsmannen Frederic Suau 1851. Idag har de en årlig produktion på blygsamma 30000 flaskor (jämför detta med Osbornes 1,4 miljoner flaskor).

Det som karaktäriserar spansk brandy är smaker av kastanj, bränd frukt, stor ekighet och sötma från sherryfat. Suau har viss vanilj- och tobakskaraktär. Eftersom den inte lagras på sherryfat så saknar Suau lyckligtvis den jolmighet (stark sötma) som dess storebröder från fastlandet kan ha. Suau finns i tre åldrar ”1851” som är 15-årig, Etiqueta Negra som är 25-årig och Reserva Privada som är 50-årig.

Den kan vara mycket svårt att få tag på en flaska Suau i Sverige, men nästa gång du åker till Mallorca tycker jag absolut du skall beställa in ett glas eller leta upp bodegan.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com