Klassiska drinkar med cognac nu åter i ropet

Förra veckan var det pressvisning och provning av den kommande Grönstedts National 2012. Pressvisningen var kombinerad med en visning av Jimmy Dymott som äger och driver den New Orleans-inspirerade baren Little Quarter i Stockholm. Han berättade om cocktailens historia, utveckling och vilken roll cognac spelat i den.

Jimmy Dymott
Jimmy Dymott, ägare och bartender på Little Quarter

Jimmy Dymott berättade att många klassiska drinkar som till exempel Mint Julep och Sazerac från början var cognacsbaserade. När tillgången på cognac sinade på 1870-talet, på grund av vinlusen phylloxeras ödeläggelse av vinodlingarna, så ersattes cognac i drinkarna med enklare spritsorter som gin, rye och bourbon. Men cognac får nu sin revansch och Jimmy märker att cognac nu kommer väldigt starkt.

Jimmy vill tillbaka till cocktailens ursprung. Han föredrar yngre cognac i sina drinkar och strävar efter att balansera cognacens sötma med syrlighet i drinkblandningarna. Under kvällen var det uteslutande Grönstedts VS *** som användes som bas.

Här presenteras recepten på två av de sex olika klassiska drinkar som serverades.

Siljan Bittered Sour
Siljan Bittered Sour

Siljan Bittered Sour
En nytolkning av en klassisk sour som är traditionell men samtidigt nyskapande.

3,5 cl cognac VS
3,5 cl Angostura Bitter
3 cl färskpressad citron
3 cl sockerlag
2 cl äggvita
apelsintwist

Häll alla ingredienser i ett shakerglas i samma ordning som receptet, torrskaka en gång utan is och tillför sedan is och skaka hårt igen. Servera i ett lågt glas med handhackad isbit och avsluta med en apelsintwist.

Crusta
Crusta

Crusta
År 1862 publicerades den allra första bartenderguiden av Jerry ”Professorn” Thomas. Där beskriver han Crusta som en utveckling av cocktailen, fast med citron och sockrad kant på glaset. Det här är en av drinkarnas moder och både Margarita och Side car är utvecklingar av denna.

5 cl cognac VS
2 cl Dry Orange Curaçao
1,5 cl färskpressad citron
Angostura Bitter

Skaka alla ingredienser med is. Servera med en stor citrontwist och en liten handhackad isbit i ett vinglas med sockrad kant.

Den här drinken avnjöt jag i gott sällskap av Grönstedts Masterblender Stefan Mårtensson och vi var båda överens om att detta var den bästa av de sex olika cocktailar vi fick smaka.

Är du nyfiken på kvällens höjdpunkt, den smyglanserade Grönstedts National 2012 så kommer du snart kunna läsa min smakbedömning av den här.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com