Årets bästa cognac 2013

En av de mest välansedda tävlingarna för alkoholhaltiga drycker är IWSC, International Wine and Spirits Competition. De har precis utnämnt årets bästa cognac, vinnaren är Richelieu XO.

IWSC:s panel har under årets tävling bedömt 1289 olika spritsorter, varav 78 cognac. Dessa olika cognac har delats upp i 26 kategorier. Denna uppdelning är inte speciellt konsekvent, eftersom de deltagande producenterna själva bestämmer vilken kategori deras cognac ska tävla i. Detta leder i sin tur till att flertalet cognac är ensamma i sin kategori. Det är inte heller så att det delas ut ett guld i varje gren som i de Olympiska Spelen, utan här räcker det med att komma över en viss jurypoäng för att få guld. Därför finns det en hel hop guldmedaljörer. Resten får silver och brons. Alla får stå på prispallen, precis som på dagis.

Richelieu XO, årets bästa cognac 2013
Richelieu XO, vinnare av IWSC Cognac Trophy 2013

Nytt för i år, och kanske för att bringa någon ordning i all oreda, är den speciella utmärkelsen Cognac Trophy som bara ges till en enda vinnare vilken i år alltså blev cognacsproducenten Richelieu och deras XO.

Richelieu är inget välkänt namn i cognacsvärlden. De gör några sydafrikanska brandy, och numera även äkta fransk cognac. Richelieu är ägda av den sydafrikanska dryckesjätten Distell Ltd. Distell är nog mest kända för Gordon’s Gin, Amarula och vinerna Nederburg och Drostdy-Hof. Ni som läser denna sida vet redan att Distell för några år sedan även köpte Bisquit Cognac.

Jag har själv inte provat Richelieu XO och den finns inte att köpa i Sverige. Så om jag håller med IWSC eller inte kan jag ännu inte uttala mig om. Juryns omdöme var i alla fall: ”Outstanding nose with delicate but intricate ripe fruit aromas mingled with dried fruits like apricot and raisin. Prune, vanilla and mocha follow then a flourish of fragrance where violets and dark rose feature. Smooth, elegant entry into the mouth where almost perfect balance and poise simply shout quality. Full flavours develop along the lines of the nose leading into clean, dry finish. Complex yet gentle but ringing with quality.”

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com