Bio Attitude – världens första ekologiska cognac

Snart lanseras världens första helt ekologiska cognac. Det är det unga, välansedda cognacshuset Léopold Gourmel som står bakom produkten. I somras blev jag förste svensk att provsmaka Bio Attitude, när jag besökte detta cognacshus i byn Genté några kilometer söder om staden Cognac.

Léopold Gourmel Bio Attitude

Det finns tre olika ekologiska klasser och Bio Attitude är den första cognac som är klassificerad enligt den strängaste av dessa tre. Detta innebär bland annat att odlingarna sker utan användning av kemikalier, bekämpningsmedel och gödsel om de inte är helt naturliga. Men inte bara odlingarna skall vara godkända, alla steg av tillverkningsprocessen berörs såsom vinpressningen, destillationen, lagringen och buteljeringen.

Cognac är en ren naturprodukt som odlas, skördas, detilleras och lagras i stort sett på samma sätt i dag som för 300 år sedan. Genom åren har de flesta effektiviserat jordbruken för att öka skörden. Dessvärre sker detta ibland med bekämpningsmedel som inte alltid är helt miljövänliga. Men så är det inte i detta fall. Här är det två av Léopold Gourmels kontrakterade vingårdar i cru Fins Bois som sedan åtta år tillbaka har anpassat sin produktion för att kunna möta kraven för den ekologiska klassificeringen.

Cognacshuset Léopold Gourmel grundades 1972 av den lokale Volvo-handlaren Pierre Voisin tillsammans med svärsonen Olivier Blanc. De namngav verksamheten efter Voisins då redan bortgångne morfar.

Olivier Blanc

Idag drivs företaget av Olivier Blanc, en charmerande, innovativ och klipsk gentleman som hela tiden utmanar gamla dogmer. Slår vad om att han var den olydige spjuvern i klassen när han var liten pojk. Genom kombinationen av att bibehålla ursprungliga metoder, samtidigt som man efter laborerande förändrar vissa faktorer i produktionsprocessen, lyckas de skapa en cognac som vunnit stor respekt bland kännare.

Bio Attitude är mycket ljus i färgen, har en kraftig och frisk arom med fruktighet av päron och apelsin. Man känner en viss blommighet samt en, med tanken på den unga åldern, förvånansvärt lång eftersmak.

Den svenska importören Bibendum berättar att Bio Attitude troligen finns att få tag på via Systembolagets beställningssortiment efter årsskiftet. Man har även förhoppning om att den kan komma att ingå i standardsortimentet från och med oktober 2009. I Sverige kommer en flaska kosta runt 400 kr.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com