Champagne-familj köper cognac

För några dagar sedan tillkännagavs att Frey-gruppen köpt 49 procent av aktierna i cognacshuset Léopold Gourmel. (Jag berörde Léopold Gourmel även i min förra artikel.) Frey äger idag bland annat Champagne Billecart-Salmon med 100 hektar stora odlingar.

Léopold Gourmels häst-logo pryder deras 15-åriga
Age de fleurs

De flesta cognacshus kan stoltsera med flera hundra år gamla anor, men inte Léopold Gourmel. De grundades för bara 36 år sedan och trots sin i sammanhanget ringa ålder, är de högt aktade och har mycket gott anseende bland cognacskännare. Det finns flera orsaker till det. Den främsta av dem är givetvis slutresultatet, en mycket ljus, komplex och aromrik cognac.

Léopold Gourmel är en av de få som har hela produktionskedjan i sin egen verksamhet: odling, destillation, lagring, blandning. Framställningen är mycket omsorgsfull och hantverksmässig. Även om produktionsmetoderna är ursprungliga, har de genom laborerande justerat många faktorer och avvikt från vad som annars är vedertaget, för att nå hög och jämn kvalitet. Dessa faktorer är bland annat att öka vinets jäsningsgrad (givetvis utan chaptalisering), styrkan på destillatet, byte av ekfat under lagringens första år samt en manuell, försiktig spädning under lagringen.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com