Cognac ökar stort runt om i världen

Igår släppte BNIC sin rapport om cognacsmarknaden under 2010. Cognacsförsäljningen har ökat massivt i nästan alla länder och man har i stort sett tagit igen hela tappet under krisåret 2009.

Totalt såldes 117,4 miljoner liter cognac under 2010 vilket är en ökning med 17,9 %. Den totala försäljningen uppgick till 1,86 miljarder EUR, motsvarande 16,2 miljarder SEK.

Kvalitetsmässigt är det försäljning av den längst lagrade XO och äldre som ökat mest, och då med hela 36,6 %.

Asien, som står för en tredjedel av marknaden, har ökat med 34,3 % till 37,13 miljoner liter. USA, Kanada och Mexico står tillsammans för en annan tredjedel av marknaden och de har ökat med 11,7 %. Det som skiljer dessa båda regioner är att man i Asien dricker vällagrad XO, medan man i Nordamerika och Mexico nästan uteslutande dricker ung VS.

Cognacsförsäljningen har ökat stort på alla av de 20 största och viktigaste marknaderna förutom ett undantag: Norge. Trots att norrmännen fortfarande är storkonsumenter av cognac, har försäljningen minskat med 5,2 % till 2,1 miljoner liter. Norge har tappat från plats 7 till 8 och blivit omsprungna av Hong Kong.

Sverige, som fortfarande är en förhållandevis liten marknad, har ökat 16,9 % till 840 000 liter. Med detta har Sverige nu precis tagit sig in på topp-20-listan.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com