Cognac – om astronauten själv får välja

Nu finns en cognacsflaska som är godkänd att ta med sig på rymdpromenad. Den Europeiska rymdorganisationen ESA har precis certifierat en cognacsflaska för rymdfärder.

Flaskan som kommer från från Rémy Martin heter RémySpace och finns i 3000 numrerade exemplar. Den lanserades i samband med den stora internationella rymd- och flygutställningen i Paris, Le Bourget 2001.

Det är en lättviktsflaska i plast med ändar av lättmetall som är stöttålig, fryssäker och kan klara extremt tryck. Dessutom har den ett löstagbart, skyddande hölje av isotermiskt guldfolie avsett att avskärma yttre strålning.

Remy SpaceInnehållet är inte åldersklassificerad, men är troligen en VS. Cognacen har genomgått en process med kylbehandling vid -12 grader och en filtrering med samma typ av filter som används vid vattenrening ombord på rymdfärjorna. Processen skall enligt Rémy Martin ta bort de feta substanserna ur destillatet, koncentrera dess arom och göra den len och lättflytande även under fryspunkten.

Flaskans volym är endast 20 cl och det ingår ett specialgjort sugrör. RémySpace varken tillverkas eller säljs längre, men man kan hitta en flaska på andrahandsmarknaden för dryga tusenlappen.

Man får inga smaksensationer eller gourmetmiddagar i rymden. Både den mat och dryck man konsumerar bortom vår atmosfär brukar vara mer funktionell än välsmakande. Detsamma gäller denna produkt. Men innovativt tänkande, udda flaskor och begränsade upplagor brukar vara bra förutsättningar för fina samlarobjekt med värdeökning.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com