Gåva från presidenten med tveksamt innehåll

Presidenterna Nicolas Sarkozy och Lech Kaczyński

För knappt två veckor sedan var frankrikes president Nicolas Sarkozy på stadsbesök i Polen och hälsade på sin polska kollega president Lech Kaczyński. Som gåva hade Sarkozy med sig två flaskor cognac som han överräckte till Kaczyński och premiärminister Donald Tusk.

Sarkozy är väl medveten om att det är en stor dispyt mellan president Kaczyński och premiärminister Tusk, och vill därför inte favorisera någon av dem genom att ge dem olika gåvor.

Det rörde sig om två identiska flaskor med årgångscognac från 1713. Flaskorna kommer från Domaine Fontaine de la Pouyade i Bassac. Stolt överräckte Sarkozy dessa flaskor, det finaste Frankrike kan producera, med nästan 300-årigt innehåll.

Det Sarkozy och hans rådgivare glömt ta reda på var att cognachuset la Pouyades överhuvud Bernard Bouyer-Dubosquet för mindre än två år sedan dömdes för att ”ha lurat företagets kunder om ursprunget, viktiga substanser och blandningen av cognacen”.

Även om jag själv är mycket misstänksam och skeptisk till att flaskornas innehåll verkligen är en vintage 1713, så önskar jag Kaczyński en trivsam stund i favoritfåtöljen i sitt presidentpalats.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com