Grönstedts National Mariage 2010 – tillägnad Victoria och Daniel

Imorgon den 1 juni lanserar Grönstedts en ny cognac inför det stundande prinsessbröllopet mellan Victoria och Daniel. Cognacen har fått namnet Grönstedts National Mariage 2010. Det är sjunde året i rad som Grönstedts släpper en cognac i sin National-serie.

Via en hackig telefonlinje talade jag med Grönstedts Master Blender Folke Anderson som var vid sitt sommarhus i Spanien. Han bekräftar att det givetvis var med anledning av årets stora bröllop som årets National fick namnet Mariage. Men han tycker också det kan ses som ett giftermål mellan de båda cru Grande Champagne och Petite Champagne som dess druvor kommer ifrån.

Grönstedts National Mariage 2010

Eftersom cogacen inte är en del av den officiella bröllopsserien så insinuerar man bara på etikettens beskrivning och talar om prinsessor och prinsar i allmänhet. Folke Anderson berättar även att han råkar känna den som är ansvarig för den kungliga bröllopsmiddagen men att denna cognac tyvärr inte kommer att serveras där.

Grönstedts National Mariage 2010 är 30 år gammal och har delar som är upp till 60 år. Man uppger att snittåldern på blandningen är 40 år.

Under de senaste dagarna har jag haft förmånen att provsmaka och bekanta mig med den kommande National Mariage 2010. Det första som slår mig är att den är ovanligt torr och stram för att komma från Grönstedts. Folke bekräftar detta och säger att den stora delen Grande Champagne (80 %) gör att det tar tid att närma sig denna cognac. Den har doft av mentol och ceder och man kan ana apelsinskal. Ekens vanillin och fatkaraktär framträder tydligt i smaken. Den har en medellång eftersmak men i relation till åldern får den betraktas som kort.

Grönstedts National Mariage 2010 säljs i en begränsad och numrerad upplaga på 2010 flaskor och kostar 799 SEK för en flaska på 50 cl.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com