Grönstedts XO Christmas Cognac 2010 – en god tradition

Ingen högtid är så traditionsbunden som julen. En verkligt trevlig tradition är att Grönstedts släpper en speciell julcognac. I år blir det femte året i rad som Grönstedts gör detta.

Grönstedts XO Christmas Cognac 2010 lanseras den 1 december och görs i en begränsad upplaga. Systembolaget har initialt bara fått 1800 flaskor att sälja. Det är ännu inte klart om de kommer få ytterligare tilldelning och hur stor den i så fall blir.

Grönstedts XO Christmas Cognac 2010

När jag tidigare idag ringde Grönstedts Masterblender Folke Andersson, så nådde jag honom precis när han landat i Sverige efter att ha varit Cognac. Han berättade att Grönstedts XO Christmas Cognac 2010 bygger på den vanliga Grönstedts XO, men att man tillfört en fjärdedel av en 40 årig Grande Champagne. Den ungefärliga fördelningen mellan de olika odlingsområdena är enligt Folke cirka 35 % Petite Champagne, 33 % Fins Bois, 30 % Grande Champagne och 2 % Borderies. De olika delarna är mellan 10-40 år gamla och genomsnittsåldern lär vara 30 år.

Under den senaste veckan har jag haft förmånen att i förväg provsmaka årets upplaga av Grönstedts XO Christmas Cognac. Det ligger nära tillhands att jämföra den med förra årets motsvarighet.

De har givetvis väldigt mycket gemensamt, både med varandra och med Grönstedts standard-XO, men jag noterar att Christmas Cognac 2010 har en fruktigare och elegantare doft än förra årets relativ tunga och söta stil. Man märker tydligt apelsinskal och fikon, men kan också ana läder och timjan. I den sammansatta smaken kan man urskilja mandel, men inte alls de chokladtoner som fanns förra året. Även eftersmaken skiljer sig från tidigare års julcognac och har en torrare och mer rustik karaktär.

Priset för en flaska på 50 cl kommer att vara 399 SEK, vilket jag tycker är ett bra pris för en flaska trivsam jultradition.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com