Världens bästa cognac – nu till extrapris

Dela detta

Som cognacsprovare får jag ofta frågan om vilken som cognac som är absolut bäst. Det är en enkel fråga, men trots det inte helt enkel att svara på. Men om man begränsar sig till de cognac som fortfarande produceras och finns tillgängliga i Sverige så blir mitt svar Delamain Réserve de la Famille.

Delamain Réserve de la Famille

Denna cognac är sagolik och helt enastående. Bättre än såhär blir det inte. I alla fall inte bland det som finns att få tag på i handeln just nu.

De senaste 18 månaderna har jag provat sju olika cognac som på marknaden kostar mellan 12 000-60 000 SEK/flaska. Samtliga dessa har varit minst sagt fantastiska, men inte bättre än Réserve de la Famille.

Delamain Réserve de la Famille är en Single Estate och en single cask. Med det menas att alla druvor kommer från samma vingård och att den är oblandad. Det sista gör att innehållet i olika flaskor kan vara olika beroende på vilket fat de tappas från. De flaskor som just nu finns i handeln kommer från en skörd strax efter andra världskriget och har lagrats nästan 60 år på fat.

Delamain har en ganska liten anläggning, men är ändå ett av de allra mest välansedda av alla cognacshus. De har varken egna odlingar eller eget destilleri, utan är en så kallad négociant och fokuserar enbart på lagring och blandning. Detta gör de bättre än de flesta. Släkten Delamain har handlat med cognac sedan 1759. Cognacshuset grundades av Henry Delamain 1824 och det drivs fortfarande som ett familjeföretag av hans ättlingar.

Réserve de la Famille lanserades på marknaden 1984 och är från cru Grande Champagne. Den har en oöverträffad elegans och förädlad finess. Doften är mogen och fruktig med fatkaraktär. Smaken är len av vanilj, har en vink av lakrits och blommiga övertoner. Den är oerhört komplex med total balans och harmoni. Eftersmaken är oändlig med en mycket fin rancio.

Delamains paradis

En cognac har normalt en alkoholhalt på 40 %. För att komma ner i denna styrka blandar man oftast cognacen med vatten. Så har man inte gjort med denna. Den har under åren, av sig själv, dunstat sig ner till rätt styrka (i detta fall 43 %). Att den är outspädd är en av anledningarna till den starka koncentrationen av aromer.

Efter dessa lovord och med risk att jag börjar framstå som en säljare, måste jag säga att även priset är tilltalande. På Systembolaget kostar en flaska på 70 cl normalt 2795 SEK, vilket är 200-300 SEK billigare än i Frankrike. Men just nu är det dessutom extrapris så man kan få den för 2499 SEK. Jag har just köpt mig ytterligare en flaska av denna och nu finns det sex flaskor kvar på Systembolagets lager.

Andra bloggar om: bäst, brandy, cognac, delamain, extrapris, fynd, konjak, systembolaget

 • Daniel A

  Intressant! Även om det med extrapriset fortfarande är något dyrt för en student. I mina ögon töjer jag ekonomin ordentligt med Tesseron Lot 76 som “standardcognac” (som i den flaska där innehållet minskar snabbast). Fast om sommarjobbet drar in lite extra pengar, så…

  Men jag blir lite nyfiken på två saker du nämner. Först det här med att få ner alkoholhalten till 40% med vatten. Hur vanligt är det här egentligen när man hoppar över, säg, tusenlappen per flaska? Jag vill minnas att just Delamain “spär” ut sina produkter med väldigt gammal och alkoholsvag cognac istället.

  Och det här med priser är ju såklart väldigt intressant. För jag får känslan att man mer betalar för namnet när man t.ex. köper en Hennessy Richard för 12 000 kr och att man får bra mer innehåll för pengarna om man skulle köpa en Réserve de la Famille för 2500 kr. Hur fungerar det egentligen – vad betalar man för?

  • Hej Daniel! Visst är det spännande med prissättningspolitik. Generellt får man alltid det man betalar för, men man skall vara medveten om att man även betalar för namnet, marknadsföringen, kristallkaraffen och den fina träboxen med sideninlägg. Vänder man sig till någon av “The Big Four” gör detta att en flaska lätt blir 8000-12000 kr dyrare än om innehållet buteljerades i en vanlig trist flaska. Vissa cognac är dyrare än vad de borde bara “därför att”. Man vill välja sin publik och vill hålla avstånd i pris till övriga cognac i sitt sortiment. Det bästa sätt att inte bli lurad är att antingen skaffa sig ett bra eget erfarenhetsbibliotek eller lyssna till någon man litar på och som har samma smak som en själv. Min erfarenhet säger att man gör bäst fynd hos små men kända producenter. Om du sitter i en bar och beställer in en Louis XIII de Rémy Martin eller en Delamain Extra de Grande Champagne så får du ungefär samma kvalitet, men till olika pris. Dessutom kommer du imponera på helt olika typer av människor när du gör det.

   Jag medger att 2500 kr är mycket för en flaska och pengarna till alkohol skall aldrig ligga överst i plånboken, om du förstår vad jag menar. Samtidigt är 2500 kr ett rimligt pris för något som tagit 60 år att skapa. Dessutom är dyr cognac så mycket billigare än dyr champagne och dyrt vin. En flaska champagne måste du tömma på 30 min, en flaska vin inom någon timme. Men en flaska cognac kan du njuta av upp till 6-12 månader. Dessutom räcker en flaska vin till 5 glas, en flaska champagne till 7 glas och en flaska cognac till hela 24 st glas.

   Stämmer, Delamain spär aldrig ut sin cognac med vatten, utan alltid med en gammal alkoholsvag eau-de-vie, precis som du skriver. Denna kallas vieilles faibles och har en styrka på 15 %.

 • Ove, Svedala

  Om man nu tycker att priset avskräcker och har vägarna förbi Oslo och Akker Brygge så
  kan man testa en hel uppsjö av olika cognacer där i en Cognacsbar.
  Jag tillbringade 10 mån där och provade en ny sort varje vecka.
  Rekommenderas !!!

  • Hej Ove! Ja, jag vet vilken bar du tänker på: Bar1, Holmensgate. Denna bar borde jag absolut skriva om någon gång. Jag bodde bara några hundra meter ifrån den när jag bodde och arbetade i Oslo för några år sedan. De har ett fantastiskt utbud med nästan 300 sorters cognac. Jag vet ingen annan bar, ens i Cognac som har samma imponerande sortiment. Skall man tala om en välutvecklad cognacskultur så har norrmännen kommit mycket längre än svenskarna.

 • Fredrik Alexandersson

  Det är ju inte bara denna cognac från Delamain som blivit lite billigare, utan även Delamains Vesper har ju sjunkit från 1053 kr till 889 kr.
  Det måste ju också vara ett bra pris.
  Jag vet inte varför dessa 2 sjunkit i pris. Är det en ny importör?
  Det nya priset ligger ju under ordinarie sortimentet, men det finns ju flaskor kvar i specialsortimentet med det högre priset.

  • Hej Fredrik! Faktum är att utöver dessa två är det ytterligare en av Delamains sorter är rabatterade just nu: Delamain Très Vénérable. Det är en pågående kampanj och de finns tillfälligt i det ordinarie sortimentet i tre butiker (Stockholm, Göteborg, Malmö). Den enda av Delamains sorter som inte ingår i kampanjen är Pale & Dry XO, som ju normalt ingår i Systemets ordinarie sortiment. Delamain har inte bytt importör, utan har Johan Lidby Vinhandel i vanlig ordning.

   • Fredrik Alexandersson

    Hej och tack för svaret.
    En annan har inte råd med de dyrare sorterna.
    Den enda jag har druckit är Pale & Dry XO och den tyckte jag var prisvärd.
    Så nu undrar jag om du anser att Vesper är ett bra köp till det nya specialpriset?

    M.v.h.
    Fredrik

    • Delamain Vesper är definitivt prisvärd och ett mycket bra köp. Till stilen skiljer den sig markant från de övriga i Delamains sortiment då den istället har en markant fatkaraktär.

 • Joachim (Göteborg)

  Katastrof! Systembolaget i Nordstan, Göteborg hade inventerat fel. När jag skulle handla idag hade de inga flaskor trots att de enligt hemsidan skulle ha 2 st kvar. Stockholm hade enligt hemsidan 3 st kvar men de var redan på väg till lyckliga kunder till Systembolag på andra orter. Nu undrar jag om den Delamain som tillhör beställningssortimentet är samma som den “rabatterade”.

  • Joachim, jag tror tyvärr att det är kört om flaskorna i kampanjen är slut. Men du kan glädja dig åt att standardpriset på flaskorna i beställningssortimentet fortfarande är lägre i Sverige än i Frankrike.

 • Tack för tipset, fick tag på den sista flaskan i Stockholm, klart den bästa jag druckit hittills.
  Och en reflektion med tanke på att pengar diskuterats tidigare på denna tråd, varje glas av flaskan som avnjuts kostar ungefär lika mycket som en dagens lunch.

 • Sverre

  Har någon testat Delamain Family Reserve mot Tesseron Cognac Lot No. 29 XO Exception? Jag har provat den första och tycker den är magnifik.

  • Ove, Svedala

   Har provat Tesseron Cognac Lot No. 29 i Malmö föra vintern och den va himmelskt len och god. Men kan tyvärr inte jmf den med Delamain Family Reserve som jag aldrig provat.

 • Patrik

  Denna flaska har hunnit bli 30% dyrare på system. Bra inflation, 3099 kostar den nu 🙂