Renault Bisquit får sydafrikansk ägare

Annons för Cognac Bisquit,
skapad av Alfons Mucha 1899

Den franska lokaltidningen Charente Libre avslöjar att Renault Bisquit skall säljas till den sydafrikanske dryckesjätten Distell. Idag ägs Renault Bisquit av Pernod-Ricard, men lever en tynande tillvaro i skuggan av jätten Martell som är Pernod-Ricard-koncernens stora cognacsmärke.

Distell har 4 200 anställda, en omsättning på 6,9 miljarder SEK och driver idag varumärken som bland annat Drostdy-Hof och Amarula Cream.

Bisquit grundades 1819 av 20-åriga Alexandre Bisquit, som senare i sitt liv även blev borgmästare i Jarnac. 1965 såldes Bisquit till Paul Ricard, som efter ytterligare sammanslagningar är nuvarande Pernod-Ricard. Bisquit tog över cognacshuset Castillon-Renault 1991 och heter sedan dess Renault Bisquit.

Renault Bisquit har runt 70 anställda och använder sig av olika varumärken mot olika marknader. På hemmamarkanden och i Ryssland används namnet Bisquit, mot Skandinavien och taxfree-marknaden används namnet Renault och sedan 1999 använder de sig dessutom av det kubanska cigarrmärket Cohiba för sin blandning Cohiba Cognac Extra.

Renault Carte Noire Extra

Renault Bisquit har oförtjänt dåligt rykte bland cognacskännare. Orsaken till aversionen är storsäljaren Renault Carte Noire Extra, i dagligt tal ”Svart Renault”. Den står för 80 % av all deras produktion och har med god varumärkesbyggnad och ett för högt pris fått okunniga konsumenter tro att detta är en gammal, sofistikerad och exklusiv cognac – något som det inte är. Det är istället en hygglig, alldaglig cognac med mjuk fruktighet och utan större fel (bortsett från priset).

Men Bisquit har sagolika cognacssorter i sitt sortiment. L’Éternité Grande Champagne och 80-åriga Privilège d’Alexandre Grande Champagne är exempel på dessa.

Enligt Charente Libre är Distell även intresserad av att köpa brandytillverkaren Raynal från den skotska dryckeskoncernen William Grant & Sons. Det är oklart om detta löser eller förvärrar konflikten hos Raynal som jag skrev om 11 november.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com