Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO – Julstämning på flaska

Det finns inget som passar bättre på julen än en julcognac. I år finns det sex olika julcognac att få tag på i Sverige och en av dem är Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO.

Cognacshuset Bache-Gabrielsens historia sträcker sig ett drygt sekel bakåt. 1852 startades cognachuset Dupuy och 1905 övertog de båda norska kompanjonerna Thomas Bache-Gabrielsen och Peter Anton Rustad deras verksamhet. Bache-Gabrielsen är ännu idag ett familjeföretag och drivs av Christian Bache-Gabrielsens (som är barnbarn till Thomas) tillsammans med sin son Hervé.

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO
Bache-Gabrielsen
Christmas Cognac XO

Bache-Gabrielsens största marknad är Norge och i början på 1990-talet levde de under hotet att försvinna från norska Vinmonopolets hyllor. Med hjälp av en nystartad supporterklubb, Bache-Gabrielsens Venner, lyckades de inte bara få stanna kvar i sortimentet utan tävlar till och med idag med Braastad om att vara den mest sålda cognacen i Norge. I Sverige placerar de sig på en fjärdeplats.

De har idag ett imponerande brett standardsortiment med hela 14 olika cognac och 2 pineau des Charentes. Utöver dessa 14 sorter finns nu även Christmas Cognac XO som är framtagen speciellt för den skandinaviska marknaden.

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO är från cru Grande Champagne och har en varm doft av ceder och vanilj. Smaken är rik med betydande sötma och med toner av aprikos, mandel, chili och nejlika. Eftersmaken är medellång och har kraftig fatkaraktär.

Ni som läse min recension i Svenska Dagbladet den 10 december vet redan att jag gillar denna cognac, där gav jag den betyget 4 av 6.

Priset för en flaska på 50 cl är 379 SEK, vilket jag tycker är ett bra pris för en flaska god julstämning. Denna kommer i alla fall vara en av de cognac jag kommer njuta av i jul.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com