Grönstedts Noël 2011 XO – Den första från den nye dirigenten

Dela detta

Imorgon den första december släpps Grönstedts nya julcognac. Det blir sjätte året i rad som Grönstedts gör en speciell julblandning och i år får den namnet Grönstedts Noël 2011 XO.

Den på respektive cognacshus som ansvarar för blandningen och skapandet av de olika cognacssorterna kallas blender. Det som gör årets blandning unik är att det första gången på decennier som en Grönstedts cognac inte är komponerad av Folke Andersson. Folke har nu gått i pension och har lämnat över taktpinnen till den nye Master Blender Stefan Mårtensson.

Stefan Mårtensson
Grönstedts nye Master Blender Stefan Mårtensson

Stefan började på Vin & Sprit 1986 och har arbetat bland annat med kvalitet och processutveckling. Sedan många år tillbaka har han arbetat sida vid sida med Folke för att kunna ta över ansvaret.

Stefan berättade för mig att, precis som tidigare år, består Grönstedts julcognac av Grönstedts XO från standardsortimentet. Årets Noël 2011 är till cirka 70 procent gjord av standard-XO och resterande av National 2010 samt ytterligare ett halvdussin eaux-de-vie. De olika delarna är mellan 23-42 år gamla och Stefan uppskattar snittåldern till 30 år.

Aromerna i Noël 2011 XO beskriver Stefan som torkad frukt, knäck, mandel, choklad och kanske lite pomerans.

Grönstedts Noël 2011 XO
Grönstedts Noël 2011 XO

Jag har själv provat den och finner doften tilltalande av lilja och en smörighet. Smaken är däremot inte vad jag hade förväntat mig, det första anslaget är starkt parfymerad av någon artificiell blomma som får mig att tänka på rengöringsmedel. Man känner även fruktighet, citrus och karamell. Eftersmaken är torrare än tidigare, något som jag inte ser som en nackdel.

I Svenska Dagbladet gav jag denna cognac betyget 2 av 6 vilket motsvarar inte godkänt. Men det skulle mycket väl kunna vara så att det inte är Stefan Mårtenssons som är orsak till den tveksamma smakupplevelsen. Jag fick mitt pressprov redan för två månader sedan. Detta prov var inte upphällt på ordinarie flaska, utan den var helt manuellt hanterad och vem vet hur många felkällor den kan ha råkat ut för under buteljeringen.

Grönstedts Noël 2011 XO kommer kosta 399 SEK för en flaska på 50 cl.

Bra betyg till bra julcognac

Precis en vecka har gått sedan ovanstående inlägg gjordes och under den veckan har frågetecken rätats ut. Jag har nu även testat Grönstedts Noël 2011 XO från den ordinarie produktionslinjen och den visade sig lyckligtvis vara avsevärt bättre.

Det inträffar ibland att flaskor har ett defekt innehåll. Orsakerna till detta kan vara många och har ofta med hanteringen att göra. I detta fall hade pressproverna tappats manuellt och det kan i sin tur ge upphov till många fel, allt ifrån smak från tratten till smak från tomflaskorna om de inte sköljts med cognac innan de buteljerats. (Men jag riktar nog mina största misstankar mot den undermåliga skruvkorken som möjligen inte tål alkohol med denna styrka.)

Hur som helst, mitt smakutlåtande om den nya Noël 2011 XO är följande: Doften är trevlig med citrus och fruktighet. Smaken har en sammansatt kryddighet av svåridentifierade kryddor, men som kan vara spiskummin, kanel och eventuellt bergamott. Även karamell återfinns i smaken, precis som i den vanliga Grönstedts XO som Noël 2011 XO baserats på. Eftersmaken är torrare än Grönstedts tidigare julcognac, och detta ser jag inte som en nackdel.

Recensionen i Svenska Dagbladet publiceras nästa vecka och jag har nu ändrat mitt betyg till 4 av 6, det vill säga klart godkänt.

Andra bloggar om: blender, cognac, grönstedts, ig, julcognac, julkonjak, konjak, test

 • Norden

  Ngt måste vara fel. Att precis som golfaren skylla på klubborna gör inte saken bättre. Denna premier av Stefan Mårtensson får helt klart godkänt. Precis som andra beskrivet denna lansering av årets jucognac från Grönsteds så är smaken rund och söt med inslag av traditionella jultoner som torkad frukt, knäck och mandel men med en touch av pomerans som tillför en liten och behaglig syrlighet till karaktären. Inte en 2 utan snarare en 5. Klart köpvärd. Borde räcka till de flesta då 3 500 flaskor tagits in i Swerige.
  /Kommentar från Cognacens vänner skrivet av Norden

  • Mattias

   Vad menar du med “skylla på klubborna”? Jag hänger inte riktigt med där.
   Baserat på tidigare produktioner av julcognac från Grönstedts är det inte helt omöjligt att Kristofer är något på spåren i sin analys av orsaken. Eller?

  • Tack Norden och Mattias för era kommentarer. Jag tycker om återkoppling, oberoende om man håller med mig eller inte. I denna fråga visade det ju sig till slut att alla parter hade rätt.
   Men precis som Mattias förstår jag inte liknelsen “skylla på klubborna”. Vem skyller på vad? Som golfare borde liknelser med denna sport annars ligga mig nära tillhands.

   • Norden

    Beklagar otydligheten. Jag tyckte bara att det är märkligt att producenten äventyrar sin kommande försäljning med att leverera ett prov för bedömning som uppenbarligen inte är i nivå med slutprodukten. Jag vet inte om du Kristoffer har upplevt tidigare att ett varuprovet så markant avvikit från slutprodukten?

    • Norden, jag håller med dig. Det är ju en jättestor risk för dem att leverera felaktiga prov till de som senare ska bedöma cognacen i media. Det inträffade kan ju bara bero på otur eller slarv. Jag har tidigare varit med om att pressproverna skiljer sig en del från slutprodukten, men aldrig såhär mycket. Grönstedts tidigare Master Blender Folke Andersson uppmanade mig vid ett par tillfällen att bara bedöma den slutliga flaskan. Denna gång visade det sig att detta tyvärr inte vara möjligt. Mitt pressprov med det defekta innehållet kommer jag att returnera för att de ska kunna förbättra sina processer.

 • Imorgon den första december släpps Grönstedts nya julcognac. Det blir sjätte året i rad som Grönstedts gör en speciell julblandning och i år får den namnet Grönstedts Noël 2011 XO. Den på respektive cognacshus som ansvarar för blandningen och skapandet

 • Lasse Jansson

  Väldigt oproffsigt att inte testa pressprovet innan de skickar det.
  I alla andra branscher får pressen en triggad upplevelse som ofta är bättre än den som slutkunden får upppleva.