Grönstedts Noël 2011 XO – Den första från den nye dirigenten

Imorgon den första december släpps Grönstedts nya julcognac. Det blir sjätte året i rad som Grönstedts gör en speciell julblandning och i år får den namnet Grönstedts Noël 2011 XO.

Den på respektive cognacshus som ansvarar för blandningen och skapandet av de olika cognacssorterna kallas blender. Det som gör årets blandning unik är att det första gången på decennier som en Grönstedts cognac inte är komponerad av Folke Andersson. Folke har nu gått i pension och har lämnat över taktpinnen till den nye Master Blender Stefan Mårtensson.

Stefan Mårtensson
Grönstedts nye Master Blender Stefan Mårtensson

Stefan började på Vin & Sprit 1986 och har arbetat bland annat med kvalitet och processutveckling. Sedan många år tillbaka har han arbetat sida vid sida med Folke för att kunna ta över ansvaret.

Stefan berättade för mig att, precis som tidigare år, består Grönstedts julcognac av Grönstedts XO från standardsortimentet. Årets Noël 2011 är till cirka 70 procent gjord av standard-XO och resterande av National 2010 samt ytterligare ett halvdussin eaux-de-vie. De olika delarna är mellan 23-42 år gamla och Stefan uppskattar snittåldern till 30 år.

Aromerna i Noël 2011 XO beskriver Stefan som torkad frukt, knäck, mandel, choklad och kanske lite pomerans.

Grönstedts Noël 2011 XO
Grönstedts Noël 2011 XO

Jag har själv provat den och finner doften tilltalande av lilja och en smörighet. Smaken är däremot inte vad jag hade förväntat mig, det första anslaget är starkt parfymerad av någon artificiell blomma som får mig att tänka på rengöringsmedel. Man känner även fruktighet, citrus och karamell. Eftersmaken är torrare än tidigare, något som jag inte ser som en nackdel.

I Svenska Dagbladet gav jag denna cognac betyget 2 av 6 vilket motsvarar inte godkänt. Men det skulle mycket väl kunna vara så att det inte är Stefan Mårtenssons som är orsak till den tveksamma smakupplevelsen. Jag fick mitt pressprov redan för två månader sedan. Detta prov var inte upphällt på ordinarie flaska, utan den var helt manuellt hanterad och vem vet hur många felkällor den kan ha råkat ut för under buteljeringen.

Grönstedts Noël 2011 XO kommer kosta 399 SEK för en flaska på 50 cl.

Bra betyg till bra julcognac

Precis en vecka har gått sedan ovanstående inlägg gjordes och under den veckan har frågetecken rätats ut. Jag har nu även testat Grönstedts Noël 2011 XO från den ordinarie produktionslinjen och den visade sig lyckligtvis vara avsevärt bättre.

Det inträffar ibland att flaskor har ett defekt innehåll. Orsakerna till detta kan vara många och har ofta med hanteringen att göra. I detta fall hade pressproverna tappats manuellt och det kan i sin tur ge upphov till många fel, allt ifrån smak från tratten till smak från tomflaskorna om de inte sköljts med cognac innan de buteljerats. (Men jag riktar nog mina största misstankar mot den undermåliga skruvkorken som möjligen inte tål alkohol med denna styrka.)

Hur som helst, mitt smakutlåtande om den nya Noël 2011 XO är följande: Doften är trevlig med citrus och fruktighet. Smaken har en sammansatt kryddighet av svåridentifierade kryddor, men som kan vara spiskummin, kanel och eventuellt bergamott. Även karamell återfinns i smaken, precis som i den vanliga Grönstedts XO som Noël 2011 XO baserats på. Eftersmaken är torrare än Grönstedts tidigare julcognac, och detta ser jag inte som en nackdel.

Recensionen i Svenska Dagbladet publiceras nästa vecka och jag har nu ändrat mitt betyg till 4 av 6, det vill säga klart godkänt.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com