Champagne Cocktail på en yacht i Karibien

Man kan få underbara upplevelser i Karibien, även på cognacsfronten.

Jag befinner mig mitt uppe i en nästan tre veckor lång kryssning i Karibien där jag hunnit besöka ett dussin av öarna.

Hennessy Pure White

Den självklara drycken här är rom. Romindustrin omsätter årligen 23,5 miljarder kronor, och utgör en femtedel har hela världens spritindustri som totalt omsätter 117 miljarder kronor. Det går givetvis att få tag på fantastiska lokala romsorter, men utbudet av cognac är också väldigt bra. Kanske inte så förvånande finns det bästa utbudet av cognac på de franska kolonierna St Martin och St Barths. Alla öar är skattefria, så det finns tillfälle att fynda bland flaskorna.

Runt millennieskiftet lanserades Hennessy Pure White. Den saluförs endast här i Karibien och på hemmamarknaden Frankrike. Hennessy har fått kritik över namnvalet Pure White som skulle kunna tolkas rasistiskt, i synnerhet eftersom Karibien har en stor andel färgade invånare. Hennessy Pure White är en enkel, osofistikerad, ung VS som är blek och sötad. Den är avsedd att drickas med is eller att ersätta rom som bas i drinkar. En flaska på 70 cl kostar runt 240 SEK.

Champagne Cocktail utanför St. Barthélemy

Egentligen är det ingen kryssning jag gör, utan snarare yachting. Det är i alla fall så som lyxrederiet Sea Dreams slogan lyder: ”It’s yachting, not cruising”. Ivana Trump, Monacos Prins Albert och Paul Allen är tre av yachtens frekventa gäster. Man vänjer sig oförskämt snabbt till ett liv i hejdlös lyx. Det finns lika många i besättningen som passagerare, servicen är exemplarisk, köket på yachten har stjärnklass och all mat och dryck ingår.

Den drink som bartendrarna ombord gjort åt mig flest gånger är en av de mest klassiska champagnedrinkarna, den innehåller dessutom både cognac och cognacslikör. Det finns många champagnecocktails, men bara en med namnet Champagne Cocktail. Här är drinkreceptet:

Champagne Cocktail
2 cl Cognac VSOP
2 cl Grand Marnier
ca 6 cl champagne
1 stänk Angostura
1 sockerbit
1 cocktailbär

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com