Nu är det julcognac igen – Grönstedts XO Christmas Cognac 2009

På måndag den 2 november lanserar Grönstedts årets upplaga av sin speciella julcognac Grönstedts XO Christmas Cognac 2009. Detta har blivit en trevlig jultradition och det är nu fjärde året i rad som Grönstedts gör julcognac.

Vissa år har den sålt slut på nolltid, andra år har den funnits kvar på lager ända tills nästföljande jul. Årets blandning har en begränsad upplaga om 10200 flaskor och det är svårt att spå om det blir rush eller inte.

Julcognac är egentligen en lokal företeelse och riktar sig framför allt mot den nordiska marknaden. Det finns sex cognacshus som gör specialblandningar till jul och Grönstedts är den enda av dem som finns på Systembolaget i år. Men på Norska Vinmonopolet hittar man fyra till.

Grönstedts XO
Christmas Cognac 2009

Efter ett digert julbord passar en cognac förträffligt bra som digestif. Men det gäller att välja en cognac som passar bra efter julbordets alla smaker och dess desserter som polkagris, knäck, mandel, choklad och nötter. Vissa cognacshus som till exempel Delamain gör sin Christmas Cognac något alkoholstarkare än de typiska 40 %. Delamain säger att det är för matsmältningens skull.

Grönstedts master blender Folke Andersson berättar för mig att årets julcognac är gjord på en blandning av sex olika eaux-de-vie som är mellan 25-40 år gamla och har en genomsnittsålder på 32 år. Han har använt sig av druvor från alla odlingsområden utom Bois Ordinaires.

De senaste veckorna har den kommande Grönstedts XO Christmas Cognac 2009 dansat runt i min gom ett flertal tillfällen. Så jag har haft gott om tid att göra min bedömning.

Grönstedts XO Christmas Cognac 2009 har en påfallande söt doft av kanderad aprikos, fikon, kanel och apelsinskal. Man finner både nöt och choklad i smaken och dessutom en spännande kryddighet. Den har en relativt lång och behaglig eftersmak med toner av muskot.

En flaska på 50 cl kommer kosta 399 SEK. Jag tycker det är ett bra köp och för Svenska Dagbladets läsare har jag valt ut denna som en av de cognac som passar bäst efter julbordet. Vilka de övriga är kan du läsa i tidningen i mitten av november.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com