Bollinger Champagne köper Delamain Cognac

Bollinger Champagne Delamain Cognac

I veckan avslöjades att det välansedda champagnehuset Bollinger köper kronjuvelen Delamain Cognac.

Delamain är en liten, oberoende producent med 14 anställda. De grundades av Henry Delamain 1824 och drivs fortfarande som ett familjeföretag av hans ättlingar i nio generationer. Just nu sitter de båda kusinerna Patrick Peyrelongue och Charles Braastad-Delamain vid rodret.

Bollinger är grundat 1829 och har, precis som Delamain, mycket gott anseende bland kännare. Bolaget heter egentligen SJB, Société Jacques Bollinger, har 260 anställda och är även de fortfarande ägda av ättlingar till en av grundarna.

Som kuriosa kan nämnas att Bollinger är James Bonds favoritchampagne. Med hjälp av produktplacering har vår hjälte setts dricka Bollinger i 14 olika James Bond-filmer. En förklaring till detta lär vara att Christian Bizot, Bollingers styrelseordförande på 1970-talet, var nära vän med den legendariske filmproducenten Albert Broccoli.

Relationen mellan Bollinger och Delamain har pågått länge. Bollinger har tidigare ägt en 34 procent av Delamain och varken priset eller hur stor den andel de nu äger har ännu offentliggjorts. Bedömare menar att det är en majoritetsandel, möjligen allt.

Till den franska tidningen Sued Oest säger Patrick Peyrelongue, VD Delamain:

”Vår familj har byggt upp Delamains renommé i över två århundraden, med ett ökat engagemang av den prestigefyllda och dynamiska koncernen SJB. Vi är mycket säkra att Delamain även i framtiden tillhör en av världens främsta spritsorter i premiumsegmentet och familjen Delamain tillsammans med SJB och dess viner kommer att fortsätta utveckla sina rörelser i Frankrike och i världen.”

Personligen tycker jag det är ett mycket lyckat partnerskap. Delamain och Bollinger delar samma filosofi om hantverksmässighet, småskalighet och kvalitet. Kanhända de båda parter nu firar sin allians med den ultimata drinken gjord på cognac och champagne; Champagne Cocktail.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com