Grönstedts Noël 2013 XO – Traditionsenlig julcognac

Att Grönstedts släpper en julcognac innan jul har snart blivit en lika fast tradition som julskyltningen. Dessa båda fenomen brukar dessutom starta ungefär samtidigt. I år kommer lanseringen av Grönstedts Noël 2013 XO ske på måndag nästa vecka, den 2 december.

Grönstedts Noël 2013 XO
Grönstedts Noël 2013 XO

Det är det åttonde året i rad som Grönstedts gör en julblandning. Årets version är blend från de fyra odlingsområdena Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies och Fins Bois och har i huvudsak lagrats på fat av Limousine-ek.

Grönstedts Master Blender Stefan Mårtensson beskriver aromen med inslag av torkad frukt som går mot aprikos och nötter som karaktäriseras av rostad mandel samt att sötman är mer åt apelsinchoklad än kola.

Jag har ett glas bredvid mig i skrivande stund och instämmer med mycket av ovanstående. Jag tycker att den har en stramhet och spänst som gör den intressantare än förra årets Noël XO. Citrusen, som för mig snarare är grapefrukt än apelsin, är tydlig i det första anslaget. Chokladen distinkt i eftersmaken.

Priset för en flaska på 50 cl är 399 kr, precis som tidigare år.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com