Bo hos en cognacsproducent

Vill man ha en upplevelse utöver det vanliga när man besöker Cognac så varför inte ta in på ett cognacshus? Bland alla hundratals tillverkare av cognac, finns det mig veterligen bara en enda som också erbjuder logi.

Visst, de allra största cognacsproducenterna har magnifika slott som också går att övernatta på. Men dels ligger dessa väldigt långt från produktionen och dessutom är de inte öppna för allmänheten utan bara för särskilt inbjudna.

Philippe och Anne Bouyer med dottern Elodie

Hos Domaine de Birius kan dock vem som helst boka in sig. De ligger mitt ute bland vinfälten i Petite Champagne drygt 25 km sydöst om Cognac. Birius drivs av den trevliga familjen Bouyer och deras vingård är på 24 hektar.

Huset som man kan hyra på deras gård är rymligt och har sovplatser för sex personer fördelade på två dubbelsängar och en våningssäng. Standarden är enkel och rustik men samtidigt rent och propert. Boendeformen är ett så kallat Gîte, vilket är en sorts uthyrning av semesterhus.

Att hyra huset kostar mellan 235-450 EUR per vecka beroende på säsong. På YouTube har de lagt ut en liten film som visar interiören.

Domaine de Birius har länge levererat eaux-de-vie till Rémy Martin och Martell. Råvaran till Rémy Martin är med bottensats och den till Martell är utan, precis som de båda producenterna föredrar sin cognac.

Domaine de Birius Cognac XO

Sedan 1999 buteljerar Birius även sin cognac under eget namn. De har tre kvaliteter i sitt sortiment: VS (7 år), VSOP (11-18 år) samt XO (22-30 år). Varje kvalitet består av 5-6 eaux-de-vie som lagras på limousinek. Man använder sig enbart av druvan ugni blanc.

Den av dessa tre som faller mig mest i smaken är, kanske inte så förvånande, deras XO. Den har en mycket blommig doft där man även känner äpple och viss kryddighet. I smaken blir kryddigheten tydligare. Där finner man peppar, ingefära och ett påtagligt tilltalande inslag av cederträ. Man känner också mogen apelsin och något som kan liknas vid fruktgodis. Eftersmaken är lång, torr och utmärkt.

En flaska kostar 38,50 EUR om man köper den på gården. Detta är ett mycket bra pris satt i relation till vad man får. Man kan även få denna XO i en karaff, då är priset istället 55 EUR.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com