Lansering av Renault Carte Noir VSOP

Nu lanseras en ny cognac i Renault-familjen: Renault Carte Noir VSOP. Den är något yngre än sin välbekanta storebror Renault Carte Noir Extra, som ju är familjens kändis.

Renault Carte Noir VSOP
Renault Carte Noir VSOP

Inför lanseringeni Sverige för några dagar sedan, bjöds det in till middag på det nyöppnade etablissemanget Grand Escalier ovanpå Sturegallerian. Vid bordet hade jag äran att placeras emellan historieätaren Lotta Lundgren och middagens huvudperson, Renaults masterblender David Croizet. (Det är samme David Croizet som jag berättade om i mitt förra inlägg om Grönstedts National 2014.) David Croizet sa skämtsamt att han var född i ett cognacsfat. Han har studerat oenologi i Bordeaux och har nu arbetat i cognacsbranschen i 25 år. Det var spännande att få höra hans synpunkter och idéer om både cognacsframställning i allmänhet och om de cognacsmärken han svarar för (Larsen, Grönstedts och Renault) i synnerhet.

David Croizet
David Croizet, masterblender på Renault

Renault Carte Noir VSOP består av en blandning av över 50 eaux-de-vier som är mellan 4–10 år gamla. Druvorna kommer från alla av cognacs cru utom Bois Ordinaires. Den är destillerad med bottensatsen för att få fram mer aromatiska ämnena och är sedan lagrad på Limousine-ek. Doften är åt det sötare hållet och där hittar man kanderad aprikos, vanilj och pomerans. I smaken framträder eken tydligt. David berättade att faten är rostade medium-hard, och det kan förklara smaken av rostat bröd. Russin, citrus och vanilj är andra smaker som framträder. Renault Carte Noir VSOP är fyllig till stilen och saknar mycket av den kryddighet och pepprighet som finns hos storebror Renault Carte Noir Extra. Å andra sidan har den en spänst som man får i yngre blandningar. Släktskapen mellan de båda olika Carte Noir är uppenbar och avsiktlig. Jag gissar att en flaska på 70 cl kommer att kosta 499 kr på Systembolaget.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com