ABK6 VSOP Grand Cru – En progressiv, ungdomlig cognac

För många år sedan arbetade jag som reporter på dagstidningen Östgöta Correspondenten. Redaktionschefen tyckte vi skulle skriva koncist och sa ofta ”men det är inte svårt att skriva bra om man får skriva långt”. Det är nog samma sak med cognac; det är inte svårt att göra en bra cognac om man har gott om tid på sig.

ABK6 VSOP Grand CruProducenten Francis Abécassis har inte gott om tid. Ska de sammanfattas med tre ord är det ung, ung och ung. De är en av de yngsta i branschen och startade sin verksamhet så sent som 2005. Detta kan jämföras med flertalet andra cognacsproducenter som etablerades på 1700- och 1800-talet. Då andra producenters äldsta cognac ”familjereserven” ofta är 60-70 år gammal är Abécassis familjereserv bara 10 år. Dessutom är Abécassis VD, Elodie Abécassis en av de yngsta direktörerna i cognacsbranschen och tillträdde som VD 2009, endast 23 år gammal.

Francis Abécassis marknadsför sin cognac under tre olika varumärken: Leyrat, Le Reviseur och ABK6. Förkortningen ABK6 är en ordlek som uttalad på franska blir just Abécassis.

ABK6 VSOP Grand cru Single Estate Cognac är en av fem cognac de har under varumärket ABK6. Druvorna är från cru Fins Bois. Teoretiskt sett är detta ett smart val om man vill göra en utvecklad VSOP eftersom druvor från detta odlingsområde mognar snabbare än druvor från till exempel Grande Campagne och Petite Champagne.

VD Elodie Abécassis med förstapriset i World Drink Award
VD Elodie Abécassis med förstapriset i
World Drink Award

Det första som slår mig är att flaskan har skruvkork. Cognac i pluntaformade PET-flaskor samt miniatyrflaskor har skruvkork, men på en 70 cl-flaska har jag bara sett detta en gång tidigare, på Hennessy Pure White.

I doften finns apelsinskal, äpple, lilja och ceder. För att vara en VSOP har den en förvånansvärt välutvecklad och sammansatt doft. Smaken är däremot inte lika utvecklad som doften och här gör sig ungdomen känd. Vanilj och ek är de tydligaste aromerna och man kan förnimma nötter. Eftersmaken är frisk och medellång.

Siten The Drinks Report utnämnde den nyligen till världens bästa cognac 2014 i sin tävling World Drink Award. I mitt tycke är den inte värdens bästa cognac, men den är en bra, ung VSOP med spänst och fräschör. En av de bättre i sin klass. Abécassis har gjort ett bra jobb, trots att de inte haft gott om tid på sig.

En flaska på 70 cl kostar 409 kr på Systembolaget.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com