Méry Cognac

Drygt 5 km rakt söder om staden Cognac ligger den lilla byn Salles-d’Angles. Byn är omgärdad av vinodlingar och ligger i den västra delen i det finaste odlingsområdet Grande Champage.

François Méry med en flaska Méry XO

Byn Salles-d’Angles har runt tusen invånare och här finns fyra mycket små och relativt okända cognacsproducenter. En av dem är Méry & Fils.

Cognacshus Méry & Fils drivs av François Méry. Det var hans farfar Edouard Méry som grundade verksamheten 1946 i och med förvärvet av en större gård. De har fyra cognacsorter i sitt sortiment (VS, VSOP, Vieille Réserve och XO) samt två pineau.

Den näst äldsta av Mérys cognacssorter är den 15-åriga Vieille Réserve. Jag tänkte här dela med mig av provningsresultatet av denna.

Méry Vieille Réserve

Méry Vieille Réserve är utan tvekan en elegant cognac. Den har en tydlig blommighet i doften, en blommighet som man däremot inte återfinner i smaken.

Smaken är påfallande pepprig och har inslag av ceder, apelsinskal och vanilj. Karaktären förändras och blir märkbart djupare vid syresättning. Méry Vieille Réserve har en mycket fin och lång eftersmak.

Den är inte helt lätt att komma över en flaska Méry Vieille Réserve, är man i Sverige är det ännu svårare. Om man hittar en flaska hos någon välsorterad vinhandlare i övriga Europa får man betala cirka 35 euro för en flaska på 70 cl. (Den buteljeras även i flaskor på 50 cl och 35 cl.)

Skall man garanterat få tag på en flaska är min bästa rekommendation att man tar sig till byn Salles-d’Angles och passar på att uppleva den på plats.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com