Den spännande historien om Meukow

Meukow Cognac är ett ärevördigt hus som ofrivilligt blivit indraget i många världspolitiska konflikter genom åren. Intrigen och turerna är mycket rafflande. På Meukows hemsida står bara utvalda saker om deras historia, och givetvis ingenting om det mest generande.

Etikett från 1878

A.C. Meukow & Co grundades 1862 av de båda bröderna Auguste-Christophe och Gustave Meukow, födda i nuvarande Polen. Företaget var resultatet av att bröderna redan flera år tidigare fått uppdraget att bli hovleverantör av cognac till den ryske tsaren Alexander II. Mot slutet av 1800-talet såldes firman till tyske Gustav Klaebisch. Efter att Tyskland förlorat första världskriget, landsförvisades tyska handelsmän från Frankrike och firman Meukow konfiskerades av myndigheterna.

Under mellankrigstiden arbetade Gustav Klaebischs båda söner Otto och Gustav (han hade samma förnamn som sin far) som champagne- och cogncacsimportörer i Tyskland. Gustav junior hade agenturen för Martell. Otto hade agenturen för flera champagnehus och var svåger till Joachim von Ribbentrop. Även Ribbentrop hade agenturen flera champagnehus samt för Meukow Cognac. Ribbentrop blev senare Hitlers utrikesminister för det Tredje Riket.

Meukow 1911

När andra världskriget bröt ut var de båda bröderna Otto och Gustav löjtnanter i den tyska armén. När Tyskland invaderade Frankrike fick Otto Klaebisch uppgiften att bli ”weinführer” över Champagne, vilket innebar att ta kontrollen över regionen och säkra Tysklands försörjning. Gustav Klaebisch blev weinführer över Cognac. De löste sina uppgifter på helt skilda sätt. Otto gjorde som de flesta andra från invasionsmakten, det vill säga plundrade så mycket som möjligt. Gustav gjorde istället motsatsen, han ransonerade och skyddade cognacslagren från törstiga tyska soldater. Det finns fortfarande de i Cognac som anser att Gustav Klaebisch gjort så mycket gott för staden och drycken att de vill namnge en plats eller gata efter honom.

Meukow köptes 1979 av Compagnie de Guyenne/CCG och är det starkaste i deras flora av varumärken som även inkluderar Brugerolle, B&B Cognac och De Valcourt. Idag är Meukow leverantörer till brittiska Överhuset i London, Vita huset i Washington, har betydande marknadsandelar i Asien och Ryssland samt är det ledande cognacsmärket i Finland.

Meukow VSOP Superior

Det cognacssällskap jag är medem i blev inbjuden till provning av de sorter som säljs i Sverige. Dessa är Meukow VS Black Panther, VSOP Superior och XO Gold Panther. Dessutom testade vi den cognacsbaserade vaniljlikören Meukow Vanilla.

Här följer mitt utlåtande om Meukow VSOP Superior.

Det är otvivelaktigt en bra blandning och den hör till de bättre i VSOP-klassen. För att vara en VSOP innehåller den ovanligt gamla eaux-de-vie från Grande Champagne och Fins Bois, Meukow säger själva att genomsnittsåldern på dessa är 12 år.

Den har en druvig och fruktig doft där man kan utskilja russin och kokos. Den är mjuk till karaktären med tydlig smak av både vanilj och karamell samt antydan av kanel. Eftersmaken är spritig och avsevärt kortare än sin storebror XO.

En flaska Meukow VSOP Superior kostar 415 kr på Systembolaget.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com