Rapport från festivalen

Fête du Cognac 2008För första gången har jag fått tillfälle att delta i festandet på den årliga cognacsfestivalen Fête du Cognac. Festivalen har funnits sedan 1998 och pågår under fyra dagar i juli, givetvis i den lilla staden Cognac nordost om Bordeaux.

Temat är mat och musik och till det serveras cognac i alla dess former, i maten, desserten, ölet, drinkarna och som aperitif. Till stilen så påminner det lite om Restaurangernas dag i Stockholm, fast med den skillnad att det inte bara finns langos, utan franska lokala specialiteter som ostron, musslor, charkuterier, gâteauer och ostar.

Inträdet är fritt och av alla artister var det rockaren Paul Personne som i år drog störst publik.

Tre av de fyra cognacsgiganterna (Hennessy, Rémy Martin och Martell) fanns representerade som sponsorer. Den fjärde av jättarna, Courvoisier, var inte närvarande. Den mest självklara anledningen till detta är att deras verksamhet inte finns i själva Cognac, utan i den närbelägna grannorten Jarnac, där man hittar de elegantaste cognacsfirmorna.

Festivalområdet ligger vid det gamla kajområdet med det passande namnet Port de Plaisance. Under de stora träden längs den romantiska Charante-floden stod bänkar och bord utplacerade där sällskap och familjer slogs sig ner för att njuta av stämning, mat och dryck.

På äkta franskt manér fanns det även ett chalet för VIP-gäster. Jag hade förmånen att vara en av de exklusivt inbjudna och fick ta del av utsökta canapéer som serverades tillsammans med Martell XO Suprême och Cordon Bleu.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com