Midsommarfirande i Cognac

Dela detta

På midsommardagen är det sort firande i Cognac. Men man firar inte midsommar av samma anledning som här uppe i norr.

I år är det precis hundra år sedan det officiella erkännandet cognacsdistriktets gränser. Detta skall man fira med musikfest, gratiskonserter och karnevalståg genom staden. Kommunpampar kommer att hålla tal och högtidlighålla hundraårsminnet av dagen då Cognac lade grunden till sin identitet.

Egentligen sker firandet 50 dagar försent, för det dekretet som firas fastställdes den 1 maj 1909. Det var då som namnet cognac skyddades och efter det måste all övrig brandy som görs på andra ställen i världen heta något annat än just cognac.

“Ingen vara i hela världen har lockat så många förfalskare som cognac”
– Robert Delamain, historiker och författare (1879-1949)

Hundra år senare kämpar man fortfarande mot förfalskningar. Det finns fortfarande flera producenter världen över som olovligen saluför sina destillat som cognac.

Själv kommer jag delta i firandet, fast på distans. Midsommar är en av de absolut roligaste högtiderna i Sverige, så jag stannar här. När jag fått nog av osten, sillarna och laxen så blir ett litet glas ung cognac en ultimat digestif.

Andra bloggar om: brandy, cognac, förfalskning, karneval, konjak, midsommar, midsommardagen, midsommarfirande

 • Hej Kristofer Scheiderbauer

  Såg på din sida att det blir en ung Cognac i midsommar. Låter trevligt. Själv föredrar jag också en ung Cognac på sommaren.
  Så sparar vi dom tyngre till dom kalla mörka, men mysiga vinterkvällarna.
  blir nog en Martell VS ikväll. Snacka om ung cognac

  Trevlig midsommar
  H. Chrille

  P.s. Som ny i cognac:svärlden uppskattar jag verkligen din sida. Har gett mej mycket. . Så jag kan briljera lite mer på mina amatörprovningar för mina närmaste vänner. D.s.

  • Hej Chrille!

   Tack för dina fina ord! Alltid kul att få respons från sina läsare. Vi får hoppas att det inte blir en allt för regning midsommar, för då kanske alla tyngre cognac tar slut redan nu. 🙂

   Martell har alltid legat mig varmt om hjärtat och det var trevligt att läsa ditt smakomdöme om Martell VS på din blogg.

   Själv kommer jag duka midsommarbordet med Jon Bertelsen Prelude, en av de mest druviga cognac jag har i min samling.

   Glad midsommar!