Skräckens cognac

Igår såg jag skräckfilmen 1408 med John Cusack och Samuel L. Jackson i huvudrollerna. Jag tycker skräckfilmer är en fascinerande genre och denna film gillade jag givetvis extra mycket på grund av en cognac.

Filmen handlar om en författare (John Cusack) som tar in på ett hotell med ett hemsökt rum trots avrådan av hotelldirektören (Samuel L. Jackson). Rumsnumret är 1408 och ligger på trettonde våningen. Dessutom blir summan av siffrorna i rumsnumret 13.

Cognac Grande Champagne Les Cinquante Sept Décès signerad av John Cusack och Samuel L. Jackson

Det är sällsynt att en cognac har en framträdande roll i en film, men i filmen 1408 finns en cognac med genom hela historien och den har dessutom en speciell roll på flera ställen i handlingen. Men vad är det för cognac då? Som cognacsgranskare bestämde jag mig för att gräva djupare i ämnet.

Hotelldirektören berättar att flaskan kostade USD 800 och att det är en Les Cinquante Sept Décès, vilket alla fransktalade direkt förstår betyder ”De femtiosju dödsfallen”. Strax efter att hotelldirektören bjuder författaren på cognacen får man veta att 56 personer dött i just rum 1408, underförstått att författaren står i tur.

Denna cognac finns givetvis inte i verkligheten och flaskans etikett är framtagen av grafiska formgivare i Hollywood. De har gjort ett delvis mycket bra jobb, fast ändå gjort några grova missar. Etikettens stil är mycket verklighetstrogen och tidstypisk. Flaskformen är däremot ovanlig om ändå inte helt utesluten. Normalt har cognacsflaskor från denna tid Bordeaux-flaskform.

Av flaskans etikett kan man utläsa väldigt mycket. Den kommer från det finaste odlingsområdet Grande Champagne. Det finns ingen producent angiven, men det står ändå att producenten grundades 1787. Märkligt nog står det ”Est. 1787” på engelska istället för ”Fondée en 1787” när all annan text på flaskan är på franska. Jag har dubbelkollat i mina källor och kan inte finna en enda verklig cognacsproducent som grundades detta år.

Hotelldirektören Gerald Olin (spelad av Samuel L. Jackson) bjuder på en djävulskt god cognac

När det kommer till åldersklassificeringen så har man inte bara dubbelgarderat sig, utan till och med garderat sig mångdubbelt. Dels står det att den är Trestjärnig, Napoléon, Impérial, Hors d’Age och dessutom årgångscognac från 1930. Man behöver inte vara expert för att inse att denna gradering är väldigt självmotsägande. Impérial är dessutom ingen åldersklass, utan ett namn som några producenter använder till sina XO (bland annat Chabasse, Courvoisier, Albert de Montaubert).

Eftersom flaskan har betydelse för filmens handlig, sparades den efter filminspelningen. Dessutom så signerades etiketten av huvudrollsinnehavarna John Cusack och Samuel L. Jackson. Flaskan ägs idag av någon som kallar sig Maverick.

Alla som antingen gillar skräckfilmer, cognac eller som jag båda delar, rekommenderas att se filmen.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com