Rémy Martin VSOP Premier Cru

I min hand har jag just nu ett glas med den ganska ovanliga Rémy Martin VSOP Premier cru. Den är i alla fall ovanlig om man jämför den med sin storebror VSOP Fine Champagne.

Ja, faktum är att alla cognacsorter är ovanligare än Rémy Martin VSOP Fine Champagne eftersom det är världens mest sålda cognac. Den står för 65 % av Rémy Martins produktion och har blivit något av en branschstandard över hur en kommersiell VSOP skall smaka. Det är inget dåligt rättesnöre och jag fascineras över hur man kan producera 14 miljoner flaskor cognac med så jämn kvalitet – varje år!

Rémy Martin VSOP Premier Cru

Fine Champagne betyder att minst hälften av druvorna kommer från odlingsområdet Grande Champagne och resten från Petite Champagne. Det var Rémy Martin som 1927 uppfann benämningen Fine Champagne och denna blandning har sedan dess blivit deras signatur.

Men VSOP Premier Cru skiljer sig från storebrorsan på flera sätt. Ett sätt den skiljer sig på är att andelen druvor från Grande Champagne är 100 % istället för 55 %. Ett annat sätt är att den enbart säljs på taxfreemarknaden och därför inte finns på Systembolaget eller någon annan vinhandel. Det de båda har gemensamt är åldern; blandningen består av delar som är mellan 4 och 12 år.

Den karaktäristiska mycket fruktiga doften av apelsinskal som finns i VSOP Fine Champagne finner man även i VSOP Premier Cru, fast inte lika påfallande. Däremot är den tilltalande doften av rostad mandel mycket starkare. Man finner även ros och muskot i doften.

Smaken är frisk och utöver eken känner man persika och aprikosmarmelad. Det som motiverar prisskilnaden är lenheten och den avsevärt längre och angenämare eftersmaken. Den saknar storebrors mycket spritigare avslut och har istället en djupare, mer mogen och längre eftersmak.

Rémy Martin VSOP Premier Cru finns bara på enlitersflaska som kostar mellan 629-675 SEK i taxfreehandeln. Detta är runt 30 % mer än vad man brukar få betala för dess storebror i samma butiker. Är den värd prisskillnaden? Svaret är ja. I alla fall enligt min åsikt.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com