Bra app om cognac

Nu finns en ny app att ladda ner för alla cognacsintresserade. Appen heter Cognac Companion och innehåller omfattande information om 595 cognacssorter från 123 cognacproducenter och cognacsvarumärken.

Om respektive producent finns en kort historik och detaljerade kontaktuppgifter inklusive en länk till geografisk position på Google Maps eller annan GPS-navigator man har på sin telefon.

Man kan också lista, sortera och filtrera all cognac på en uppsjö olika sätt; efter producent, åldersklass, cru med mera. Varje cognac är utförligt beskriven med bland annat flaskstorlek, alkoholstyrka och i flera fall även doft- och smakomdömen som baserar sig på producentens uppgifter.

Cognac CompanionMan har själv möjlighet att själv komplettera varje cognac med eget betyg, smakomdöme, provdatum och hur många flaskor man har den i sin ägo eller om man alternativt önskar sätta den på sin inköpslista. Det finns även möjlighet att kollektivt bygga ut databasen genom att skaffa sig ett konto och bidra med ny information.

Appen finns för närvarande endast på engelska och för Android. Mannen bakom appen är norrmannen Jan Knudsen och han berättar att det finns planer att skapa den även för iPhone/iPad och eventuellt för fler språk om intresset visar sig vara stort.

För två år sedan släppte Jan Knudsen appen Whisky Companion och den har hittills sålts i 6000 exemplar.

Appen Cognac Companion kostar 7 SEK och efter att ha testat den i snart två veckor kan jag mycket starkt rekommendera den. Den är mycket omfattande, om ändå inte heltäckande.

Några av svagheterna är att flera producenter saknas, exempelvis den i Sverige storsäljande negocianten Grönstedts Cognac (fast den norska motsvarigheten Birkedal Hartmann finns med). Dessutom saknas nästan alla specialutgåvor av cognac. Till exempel finns ingen av de tre julcognac med som jag nämnde i min förra artikel.

Även om appens stora styrka är alla korsreferenser så saknar jag också kopplingar/grupperingar mellan de olika varumärken som ägs av samma producent.

Sedan saknar jag ett antal finesser som den svenska konkurrenande gratisappen Iglaset har, som till exempel möjligheten att få upp flaskans data genom att scanna etikettens streckkod, cognacens pris och lagerstatus på närmsta Systembolag samt tips och omdömen från andra användare. Iglaset har inte tillnärmelsevis lika många cognac i sin databas och just det är Cognac Companions stora styrka.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com