Harry-tur på skärtorsdagen

Norge är ett långt mer framstående land än Sverige – i alla fall när det gäller cognac. Jag har själv bott i Norge och gillar landet, men kan också samtidigt förstå varför svenskar ibland gör sig lustiga över Norge. Men en sak har norrmännen i alla fall förstått:konjakk.

Under påsken stiger Norges redan anmärkningsvärt höga cognacskonsumtion ännu mer. Påsken skall ju firas med stillhet så normalt slår man sig ner i sin fåtölj, läser deckare och häller upp ett glas cognac.

En norsk påsktradition såhär i början av påsken är att bege sig ut på Harrytur. Eftersom mat, tobak och alkohol är avsevärt billigare i Sverige än i Norge, är det vanligt med norrmän som tar sig över gränsen till Sverige för att fynda och köpa sina cognacsflaskor.

Norges tidigare jordburksminister Lars Sponheim fick en gång frågan om han gjorde detsamma och svarade ”Det kunne ikkje falle meg inn, eg synest det er Harry.” fritt översatt: ”Det skulle aldrig falla mig in, jag tycker det är smaklöst.” Detta uttalande myntade begreppet Harrytur och just idag är tusentals norrmän på Harrytur, hur vulgärt den gamle ministern än tycker det är. Till skillnad från Sverige så är skärtorsdagen en helgdag i Norge och just därför är detta en av de bästa dagarna på året för norrmännen att dra ut på Harrytur.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com