23 olika flygbolag – en kritisk jämförelse

Moyet VSOPI helgen flyger jag över Atlanten och jag vet redan nu vilken cognac kabinpersonalen kommer att servera mig.

På 50-talet var det glamoröst att flyga; vackra flygvärdinnor och stiliga piloter. Det var bara ett fåtal som hade råd att flyga med de nya jetplanen de Havilland Comet, och dessa globetrotters kallades jet-set.

Ett halvsekel senare känns det mer glamoröst att åka buss än flyg. Man trängs, köar, slussas som boskap, blir visiterad, scannad med detektor och ofrivilligt avfotograferad. Skor, bälte och kavaj skall av och röntgas. Alla behandlas som presumtiva terrorister tills motsatsen är bevisad. Inte ens en flaska taxfree-cognac får man ta med genom säkerhetskontrollen.

En sak som i alla fall ännu består är att man kan få en cognac ombord på planet. Om cognacen kostar extra och vilken kvalitet cognacen har är helt beroende på vilken klass man flyger i och hur sunkigt/elegant flygbolag man väljer.

Sättet cognacen serveras på skiljer sig också mellan flygbolagen. Oftast får man en liten miniatyrflaska på 3 cl eller 5 cl. Finare flygbolag häller upp direkt från karaffen medan riktigt bedrövliga flygbolag serverar cognacen i en liten plastficka.

Som svensk flyger jag ofta med SAS, och för några år sedan bytte de sin cognac från triviala Rémy Martin VSOP till eländiga Moyet VSOP. Ett egendomligt nerköp eftersom jag ännu inte funnit någon cognacsdrickare som uppskattar denna cognac.

Cognac Frapin XO
Cognac Frapin VIP XO för
Concorde-resenärerna

Då önskar jag att jag istället vore en av dem som fick uppleva en flight med Concorde. Där blev man serverad underbara Cognac Frapin VIP XO, upphälld ur en 1700-talsinspirerad flaska, pläterad med 24 karats guld.

Under en långflygning med Thai Airways serverade den vänlige, men något ovane stewarden, min cognac på samma sätt som vattnet, det vill säga genom att fylla hela muggen med 2 dl!

Nedan har jag gjort en jämförelse mellan 23 olika flygbolag med avseende på vilken cognac de serverar. Vid nästa bokningstillfälle kanske favoritsorten får styra val av bolag?

Flygbolag Cognac
Air France Camus VSOP
Air India Otard VSOP
Air Mauritius Otard VSOP
Alitalia Rémy Martin VSOP
American Airlines Courvoisier VSOP
Austrian Airlines Camus VSOP
British Airways Camus VSOP (First class: Camus XO Cognac)
Cathay Pacific Camus VSOP (First class: Hennessy XO)
China Airlines Otard VSOP
Continental Airlines Courvoisier VSOP
Delta Courvoisier VSOP
Finnair Rémy Martin VSOP
KLM Otard VSOP
LOT Camus VSOP, Rémy Martin VSOP
Lufthansa Otard VSOP(First class: Cognac Lhéraud VSOP)
Malaysian Airlines Otard VSOP
Malev Otard VSOP
Ryanair Little Drinks Bullseye Baggies Cognac
SAS/Scandinavian Moyet VSOP
Singapore Airlines Otard VSOP
Swiss Otard VSOP
Thai Airways Martell VSOP, Hennessy VSOP (First class: Otard Extra, Hennessy paradis)
Virgin Atlantic Otard VSOP
error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com