75 cl ren lyx

”Om en man vill imponera på en kvinna, gör han det med champagne. Om han vill imponera på en annan man, gör han det med cognac.” Trots detta talesätt måste jag medge att även jag kan bli imponerad av en bra champagne – även om jag är man.

Prestige Cuvée René Lalou 1998

Igår deltog jag i en spännande provning och releasen av champagnen Prestige Cuvée René Lalou 1998. Cuvée R Lalou -98 är en exklusiv premiumchampagne som kommer från Mumm, som i sin tur är ägda av Pernod-Ricard, som alla svenskar nu känner till efter den gångna veckan. G.H. Mumm är världens tredje största champangehus men denna cuvée görs i en mycket begränsad upplaga varav endast 50 flaskor hittills nått Sverige.

Cuvée R Lalou -98 kommer eventuellt att dyka upp i Systembolagets specialsortiment med ett pris som ligger runt 1200 kronor/flaska. Men den går, från och med idag, att beställa in på två restauranger i Stockholm: Restaurang 1900 och Operakällaren.

Det var också i anrika Operakällarens stora matsal som själva provningen ägde rum. Detta tillsammans med en, (av Guide Michelin-stjärnkocken Stefano Catenacci) för provningen specialkomponerad femrättersmeny. De olika rätterna bestod av bland annat pilgrimsmussla, pata negra, fasanconsommé, Périgordtryffel, gös, langoustine, ostronemulsion, kalvkotlett, foie gras, ananasgazpacho och ingefärssorbet.

Författaren och champagneexperten Richard Juhlin

Världens främste champagnekännare Richard Juhlin, tillsammans med Mumms chefsvinmakare Didier Mariotti, ledde provningen genom fem olika champagner. För att jämföra hur smakämnena och kolsyran utvecklades i olika temperaturer och till olika rätter, provades Cuvée R Lalou -98 vid både 8 och 12 grader. Richard Juhlin beskriver den som oerhört spröd och elegant med vårfräschör och med smak av lindblom och akaciahonung. Detta följdes av en djupgul Cuvée R Lalou 1982 på magnum, serverad vid 10 grader, med en spännande komplex smak av smörade popcorn och krutrök.

Mumm har tagit sig genom en period med kvalitetsbrister, då champagnen mest var känd för att sprutas ut från prispallen vid Formel 1-tävlingar, till att återta en position bland de högt rankade champagnehusen.

René Lalou, som cuvéen är uppkallad efter, var Mumms Président-directeur général i hela 34 år, från 1939 fram till sin död 1973.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com