De tolv espressornas armé

”Kaffe utan cognac är en dålig kombination.” Själv kan jag bara instämma i detta ordspråk.

Skall man välja en lämplig cognac till sitt kaffe, skall den vara en VSOP, Napoléon eller XO. En cognac som är yngre eller äldre än dessa, lämpar sig bättre vid andra tillfällen än till kaffet.

Men vad skall man ha för kaffe till sin cognac? Kaffe latte och cappucino i all ära, men aldrig tillsammans med cognac. De flesta borde vara överens om att det borde vara ett relativt starkt kaffe. Skall man ha en riktigt stark kaffe bör man sikta in sig på espresso, och detta för oss osökt in på min espressoprovning.

Portionskapslar med Nespresso-kaffe

För drygt ett år sedan fick jag en espressomaskin i födelsedagspresent av mina kära vänner. Maskinen var av schweizisk modell och av märket Nespresso. Nespresso gör inte bara maskiner, utan är ett helt koncept med egna kaffesorter som är portionspackade i små aluminiumkapslar. I standardsortimentet finns tolv sorter, alla med sin egen karaktär. Utöver det, släpps varje år ett antal olika specialblandningar (Limited Edition) som i vissa fall till och med har samlarvärde och en andrahandsmarknad på eBay.

Nespressos kaffe odlas i Kenya, Etiopien, Togo, Costa Rica, Colombia, Brasilien och Guatemala samt produceras i den lilla orten Orbe i västra Schweiz. Det som skiljer sorterna från varandra är olika blandning av de båda bönorna arabica och robusta, olika rostningar och olika malning. Konceptets styrka är just malningen. Eftersom syret i luften förstör de flesta av kaffets aromer på bara några minuter, sker all malning och paketering i en helt syrefri miljö. När man tillreder sin espresso och kapseln bryts, har ingen luft varit i kontakt med kaffepulvret tidigare.

Jag är förbluffad över hur bra espresso jag kan göra i min maskin. Jag kan erkänna att jag har smakat godare espresso vid enstaka tillfällen, men inkluderar man faktorer som att jag saknar barista-utbildning samt tillredningens enkelhet och snabbhet (30 sekunder, alla moment inkluderade) så blir Nespresso-konceptet svårslaget. Dessutom kan endast skickliga baristor få en så jämn kvalitet på en serie espresso.

Jag har testat de tolv standardsorterna och i diagrammet jag skapat, presenteras hur de förhåller sig till varandra med avseende på de tre faktorerna syrlighet/syra, bitterhet/beska och styrka. Skall man vara petig är det egentligen 8 espresso, 3 lungo (espresso med trippel vattenmängd), och 1 ristretto (espresso med halva vattenmängden). Hur man vill ha sin espresso är personligt, själv vill jag ha den stark och med stor beska. Därför väljer jag oftast Ristretto, Arpeggio eller Roma till min cognac.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com