Med ett glas Louis XIII i en annan galax

I helgen arrangerade rederiet TallinkSilja en VIP-kryssning på sitt nya fartyg Galaxy. Nästan alla av Östersjöns kryssningsfartyg har ett mycket bra utbud av single malt whisky, få har det på cognac. Men Galaxy är ett strå vassare.

Tallink Silja GalaxyMellan Whisky Bar och Cigar Club på däck 7 finns Piano Bar, som med sina knappt 20 olika cognacssorter troligen har det största urvalet av alla Östersjöns flytande barer. Inte helt oväntat var det i denna bar man senare hittade mig med ett glas Rémy Louis XIII.

Louis XIII från Rémy Martin är både mycket lättillgänglig och samtidigt inte. Man får enkelt tag på en flaska på Systembolaget, många taxfreebutiker och den är inte ovanlig på barer och restauranger. Men det som gör den svårtillgänglig är prissättningen. På Systembolaget kostar en flaska 14 440 kr, vilket ger ett literpris på över 20 000 kr.

Rémy Martin Louis XIII
Rémy Martin Louis XIII

Prissättningen är en del av marknadsföringsstrategin. Man betalar mycket för den tjusiga, handgjorda karaffen av Baccarat-kristall. En del av marknadsföringen är att Rémy Martin har plockat bort denna från sin ordinarie hemsida och skapat en separat hemsida för Louis XIII. Här stoltserar de med celebriteter som druckit den, och radar upp bl a Queen Elizabeth, Charles de Gaulle, Winston Churchill, Muhammed Ali, Christian Dior, Elton John, Justin Timberlake och Francis Ford Coppola.

Innehållet är givetvis exceptionellt och består av en blandning av 1 200 olika eaux-de-vie, som är mellan 40-100 år gamla. Utöver påfallande blommighet är de aromer som man finner i Rémy Martin Louis XIII: muskot, torkad persika, viss rancio och, med avseende på åldern, förvånande mycket eldighet.

Nu var det mitt galanta sällskap som tog notan. Men även om jag betalat själv, är 156 kr/cl ett pris som är runt hälften vad man brukar få betala i en bar i land. Vill man få en egen flaska med sig hem är den dessutom 3 000 kr billigare i Galaxys taxfreebutik än på Systemet.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com