La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014

Ett nytt, svenskt cognacsmärke är precis lanserat: La Part Des Anges P.D.A. Först ut deras serie är La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014. Ett namn som man borde lägga på minnet, även om det kanske inte är så lätt.

La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014
La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014

Man kan knappast kalla den nya cognacen ny, eftersom den är 45 årig med delar ända från 1870-talet, det vill säga tiden innan phylloxera härjade.

Bakom P.D.A. står Folke Andersson, nu pensionerad från sitt tidigare arbete som masterblender på Grönstedts. Jag träffade honom förra veckan på en smyglansering av La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014.

Folke berättade att han skapade denna nya blandning för att han ville ge konsumenten något som är annorlunda än det vanliga.

Till blandningen har han samarbetet med producenten Tiffon (Braastad) och har fått tillgång till det allra bästa i deras paradis. Folke avslöjar att i blandningen finns en Petie Champagne från 1940, den 45 åriga Château de Triac Réserve de la Famille (som är en Fins Bois), en cognac från 1970-talet och en från början av 2000-talet. Och detta är toppat av en cognac från 1870-talet. ”Men det är inga stora delar, bara som en booster.” förklarar han.

Folke Andersson, masterblender på La Part Des Anges
Folke Andersson, numera masterblender på La Part Des Anges

På producentens faktablad beskrivs doften som djup, komplex, med stor knäckighet och rancio. Smaken ska ha en generös fruktighet från den yngre cognacen och stora, söta knäcktoner med framträdande fattoner från de äldre faten. Folke Andersson säger till mig ”Den har mer sötma än de flesta, mer åt knäckhållet. Inte typiskt exotisk.”

Ett pressprov lär vara på väg till mig i skrivande stund, så jag återkommer med min smakbedömning så snart det anlänt.

La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif 2014 är gjord i en begränsad upplaga om 900 flaskor varav 702 nu finns tillgängliga via Systembolaget. En flaska på 70 cl kostar 1495 SEK.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com