Delamain Swedish XO Selection – omtyckt cognac i ny flaska

Sverige är nu förärad en egen cognac. Det är cognacshuset Delamain som förra månaden lanserade Delamain Swedish XO Selection. Detta är en ny specialblandning som inte finns att få tag på utanför Sveriges gränser.

Delamain Swedish XO Selection
Delamain Swedish XO Selection

Men det visar sig att Swedish XO Selection inte är så ny som man skulle kunna tro, det är snarare en favorit i repris. Både Delamain själva och deras svenska importör berättar för mig att detta är samma blandning som Delamain Christmas Cognac XO (som förvisso också är en specialblandning enbart för Skandinavien). Christmas Cognac XO sålde så pass bra på Systembolaget att Delamain blev tillfrågade att fortsätta leverera den året runt, fast då med ett säsongsneutralt namn, vilket resulterade i Swedish XO Selection. Delamain berättar vidare att de nu planerar att göra en helt ny blandning för kommande Christmas Cognac XO.

Delamain är kända för att göra högklassiga blandningar som lagrats mycket längre. De brukar själva karskt säga att de tar vid där de andra slutar, och jag anser att de faktiskt i mångt och mycket har tillräckligt med cred för detta påstående.

Delamain Swedish XO SelectionSwedish XO Selection är gjord på eaux-de-vie mellan 15-22 år och är den yngsta i Delamains serie. Precis som alla annan cognac från Delamain är den från cru Grande Champagne och lagrad enbart på fat av Limousine-ek.

Denna cognac har en stor fruktighet med druva och aprikos i doften. I smaken finns apelsin, kanderad frukt, nöt och vanilj. Eftersmaken är lång och torr.

Jag tycker Delamain gjort en mycket bra blandning med denna cognac, och jag ställer mig positiv till att de börjat göra yngre blandningar, även om 15 år knappast är ungt i cognacsvärlden. Yngre cognac tenderar att ha en spänst och fruktighet som sällan återfinns bland de som lagrats väldigt länge.

Delamain Swedish XO Selection kostar 451 SEK för en flaska på 50 cl. Är Swedish XO Selection prisvärd? Definitivt. Men lägger man på 10 % på literpriset får man Delamain Pale & Dry XO och i ljuset av detta ser jag Pale & Dry som ett ännu bättre val.

error: All editorial and photography on CognacSociety is copyright protected. © Rancio Development AB, Sweden www.rancio.com